Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt a trükköt ismerned kell, ha túl csípős lett az étel

A legjobb szakácsokkal is előfordul, hogy fűszeresebbre sikerül az étel, mert a megszokottnál kicsivel több bors, csili vagy éppen curry került bele. A baj akkor van, ha egy-egy fogás olyan erős, hogy egyenesen lángol a szánk tőle. Erre az esetre ajánlunk egy remek ötletet, ami még megmentheti az ételt.

Az igazság az, hogy számos lehetőség van arra, hogy egy kicsit enyhítsünk az ételek csípős ízén, például segíthetnek a tejtermékek, de a méz vagy a cukor is kihúzhat bennünket a bajból. A biztos siker érdekében azonban érdemes olyan citrusfélékkel próbálkozni, mint a citrom, a narancs vagy a lime. Ezeknek a magas savtartalmú gyümölcsöknek az aromái csodákat tesznek a túlzottan erős ételekkel, amelyek ezáltal sokkal ízletesebbé, és újra élvezhetővé válnak.

Miért hatásosak?

Mit tesz a citruslé a fűszeres étellel? A gyümölcsben található savmolekulák kölcsönhatásba lépnek a csípős ételben lévő kapszaicin molekulákkal, és semlegesítik azokat.
Amikor a citrusfélék és a fűszerek egyesülnek, az égető érzés csökken, mivel a sav kifejti varázslatos hatását. Ráadásul a savasság a nyálelválasztást is serkenti, valamint frissítő ízeket biztosít a maró aromákkal szemben. Úgy hűsít ez a módszer, akár a jeges limonádé egy forró napon, csak ebben az esetben néhány csepp citromlé kerül a lángoló ételbe. 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss