Tudtad? Ezért könnyezünk hagymapucolás közben és így kerülhetjük el

default user icon
MME
A vöröshagyma pucolása sokaknál nem éppen a legkedvesebb konyhai műveletek közé tartozik. Érthető, hiszen a legtöbb esetben már az első kockák után patakokban folyik a könny a szemünkből. Igaz, számtalan házi praktika létezik arra, hogy elkerüljük a sírást, ám ezek vagy működnek, vagy nem. Most eláruljuk, hogy valójában miért könnyezünk hagymapucolás közben, na meg arról is szót ejtünk, miként kerülhető el.

Nem véletlen, hogy a vöröshagyma pucolásával járó kellemetlenség igen felkapott téma az interneten, hiszen aki ezzel az alapanyaggal dolgozik főzés közben, az szívesen megszabadulna a sírós körülményektől. Ha a tudományos oldalát vizsgáljuk ennek a kellemetlen reakciónak, akkor akkor azt kell tudni, hogy a hagyma aprítása során szulfoxidok és enzimek szabadulnak fel, amelyek kölcsönhatásba lépnek és egy különleges gázt alkotnak. Amikor ez a gáz a szemünkbe jut, az reakcióba lép a könnyel, és kénsavat, továbbá egyéb irritáló anyagokat termel. Ez a könnyezés kiváltó oka, aminek intenzitása attól függ, hogy milyen koncentrációban tartalmazza a hagyma ezeket az enizmeket - írja a Food&Wine.

Ha a búvárszemüveg vagy a szájban tartott víz nem hozta meg a kívánt eredményt, és ugyanúgy drámaira sikeredett a a hagyma aprítása, akkor próbáljátok ki az alábbi tanácsok valamelyikét:

  • A hagyma pucolásához, illetve aprításához éles kést használjatok, mert így jóval kevesebb enzim szabadul fel, így az irritáció is nagy mértékben csökken.
  • Ha a vöröshagymát legalább 30 percre a fagyasztóba rakjátok, akkor a hideg hatására leáll a kémiai reakció, azzal együtt pedig a könnyezést kiváltó ok megszűnik.
  • Egy kis citromlé vagy ecet hozzáadásával megváltoztathatjuk a vöröshagyma pH értékét, ez pedig meggátolja az irritáló enzimek felszabadulását.

Fogadjátok meg ezeket a tippeket, és az ebédkészítés vagy a hétvégi bográcsozás biztosan nem fullad sírásba már az elején.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss