Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tudtad? Ezektől a betegségektől véd a paradicsom

A paradicsom rengeteg, finomabbnál finomabb főt és sült étel alapanyaga lehet. Nyersen is érdemes fogyasztani, például salátában vagy szendvicsben. Amellett, hogy feldobja az ételek ízét, jótékony hatással van az egészségre is.

Származása

A paradicsom őshazája Peru. Mexikóban kezdték el először termeszteni, Amerika felfedezői hozták be Európába, majd Spanyolországból illetve Portugáliából terjedt el az egész kontinensen. Aranyos színére utal egyik francia neve, a "pomme d'ore", azaz az aranyalma.

Rokonai

Népes rokonsággal rendelkezik. A burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a krumplinak is. A húsos bogyótermése világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete (2-3 dkg-tól a 25-30 dkg-osakig), száma, színe, és alakja adja.

Jótékony hatásai

Érdemes akár minden nap, de legalább hetente egyszer paradicsomot fogyasztani valamilyen formában, hiszen rengeteg jótékony hatása van, rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és csökkenti egyes betegségek kockázatát. Vegyük sorra, miben segíthet. Ha rendszeresen fogyasztunk paradicsomot:

Csökken a szívbetegségek kockázata

Egy kutatás szerint a paradicsom az aszpirinhoz hasonlóan segíthet csökkenteni a vérrögök, illetve a szívbetegségek kialakulásának esélyét, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. Mivel a paradicsomban sok a karotinoid, a vitamin és a flavonoid, a vér egészségét is védi, és segít a szervezetet megóvni például az ivóvízben található extra fluoridtól is.

Csökken a rák kialakulásának veszélye

A paradicsomban található nagy mennyiségű béta-karotin, illetve likopin nagyon hasznos sejtvédő, és segít megelőzni a különféle rákfajták kialakulását. Kutatások szerint a gyakori paradicsomfogyasztás leginkább a mellrák, illetve a prosztata- és a hererák megelőzésében hatékony.

Csökken a stroke kialakulásának esélye

Kutatások szerint a paradicsomban található likopin segíthet abban is, hogy a cukorbetegek szervezetében helyreálljon a biokémiai egyensúly. Emellett a paradicsom gyakori fogyasztása a stroke kialakulását is segíthet megelőzni.

Csökken a bőr öregedésének tempója

Szintén a magas likopin tartalmának köszönhető, amelyről már több kutatás is bebizonyította, hogy öregedés gátló tulajdonságokkal rendelkezik, és segít abban, hogy a bőr tovább maradjon fiatalos és egészséges. Sőt egy tanulmány szerint még a DNS-t is védi. Emellett a paradicsomfogyasztás serkenti a karnitin nevű aminosav termelődését, ami 30 százalékkal is megnövelheti a szervezet zsírégető képességét, tehát a fogyásban is segít.

Csökken a makula-degeneráció kialakulásának esélye

A benne található A-vitamin javíthatja a látást és segít megelőzni a farkasvakságot. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztásával csökken a makula-degeneráció kialakulásának esélye, ami egy súlyos és visszafordíthatatlan szembetegség.

PENÉSZES HAMBURGERREL REKLÁMOZZA MAGÁT A BURGER KING >>> 

40 NAP BÖJT, AVAGY HÚSMENTES ÉTKEZÉS A MEGTISZTULÁS JEGYÉBEN – TE BEVÁLLALOD? >>> 

"EGY PÖRKÖLT IS LEHET TÖKÉLETES" - ÍGY LÁTJÁK A MAGYAR GASZTRONÓMIA FEJLŐDÉSÉT A SZTÁRSÉFEK >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss