Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 pofonegyszerű módszer a tüdőd tisztítására és erősítésére

Ezeket a tüdőtisztító technikákat érdemes alkalmazni, különösen akkor, ha dohányzunk, a lakókörnyezetünkben magas a légszennyezettség, esetleg valamilyen krónikus légzőszerveket érintő betegségben szenvedünk, például asztmában vagy épp átestünk a covidon.

A légszennyezés, a cigarettafüst és más irritáló anyagok belélegzése károsíthatja a tüdőt, és akár betegséget is okozhat. Mikor valamilyen szennyezés bejut ide, akkor kellemetlen, zavaró érzést tapasztalhatunk a mellkasunkban. A nyálka összegyűlik itt, hogy felfogja a mikrobákat és a kórokozókat, ami hozzájárulhat a nehézlégzéshez. Vannak azonban olyan technikák, amelyek segítenek megtisztítani a tüdőt a nyálkától és az irritáló anyagoktól, hogy enyhítsék a kellemetlen tüneteket. Mivel ezt egy öntisztuló szerv, a szennyezőanyagoknak való kitettség megszűnése után elkezdhet gyógyulni. A tüdő egészségének megőrzése elengedhetetlen a többi szervünk megfelelő működéséhez.

1. Gőzterápia

Ha tüdőbetegségben szenvedünk, észrevehetjük, hogy a hideg vagy száraz levegőn rosszabbodnak a tüneteink. Az ilyen időjárás kiszáríthatja a légutak nyálkahártyáját és korlátozhatja a véráramlást. Ezzel szemben a gőzterápia vagy gőzinhaláció melegebbé és nedvesebbé teszi a levegőt, ami javíthatja a légzést, és segíthet a légutakban és a tüdőben lévő nyálka fellazításában. A vízgőz belélegzése azonnali megkönnyebbülést nyújthat, és segíthet könnyebben lélegezni, emellett enyhítheti a torokfájást, fellazíthatja a sűrű nyálkát, így megfázás esetén is érdemes alkalmazni. Jelentősen fokozhatjuk a gőzterápia hatását, ha olyan gyógynövényekből készült főzet gőzét lélegzünk be, mint a rozmaring, orvosi tüdőfű, gyömbér, oregánó vagy borsmenta.

2. Szándékos köhögés

A köhögés a szervezet természetes módja a nyálkában megrekedt méreganyagok kiürítésének. A szándékos köhögés fellazítja a tüdőben lévő felesleges nyálkát, és feljuttatja azt a légutakon keresztül. Az orvosok ezért javasolhatják, hogy ha például krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedünk, érdemes a következő gyakorlatot akár napi rendszerességgel elvégeznünk: üljünk le egy székre, a vállakat lazán tartsuk, mindkét talpunk legyen a talajon. A karokat fonjuk keresztbe a has fölött, majd végezzünk lassú belégzést az orron keresztül. Közben dőljünk előre, és szorítsuk a hasunkhoz a karunkat. Kilégzés közben köhögjünk kettőt-hármat. Ezután tartsunk egy kis szünetet, és ismételjük meg néhányszor.

 

3. Gravitáció

Különböző pozíciókban fekve a gravitációt használjuk fel a nyálka eltávolítására a tüdőből. Ez a gyakorlat javíthatja a légzést, és segíthet a tüdőfertőzések kezelésében vagy megelőzésében.

  • Hanyattfekve: Feküdjünk a padlóra vagy egy ágyra. Helyezzünk párnákat a fenekünk alá, hogy a mellkas alacsonyabb helyzetben legyen, mint a csípő. Lassan lélegezzünk be az orron keresztül, és lélegezzünk ki a szájon keresztül. Minden kilégzés kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés, ezt nevezzük 1:2 légzésnek. Folytassuk néhány percig.
  • Oldalra fekve: Feküdjünk az egyik oldalunkra, a fejünk és a csípőnk alá is tegyünk egy-egy párnát. Végezzük így is az 1:2 légzésmintát. Folytassuk néhány percig, majd ismételjük meg a másik oldalunkon fekve is.
  • Hason fekve: Helyezzünk egy halom párnát a padlóra. Feküdjünk rájuk hasra. Most is fontos, hogy úgy helyezkedjünk el, hogy a csípő a mellkas felett maradjon. A karokat a fej alatt fonjuk össze, a megfelelő támasztás érdekében. Végezzük az 1:2 légzésmintát (kilégzés kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés) néhány percig.

4. Mozgás

A rendszeres testmozgás nemcsak a fizikai és mentális egészségünket javíthatja, de számos egészségügyi állapot kockázatát is csökkentheti, emellett a tüdő egészségének megőrzésében is segíthet. A testmozgás arra kényszeríti az izmokat, hogy keményebben dolgozzanak, ami növeli a szervezet légzési sebességét, ami az izmok nagyobb oxigénellátását eredményezi. Emellett javítja a vérkeringést is, így a szervezet hatékonyabban távolítja el a felesleges szén-dioxidot, amelyet a test edzés közben termel. A szervezet elkezd alkalmazkodni a rendszeres testmozgás követelményeihez. Az izmok megtanulják, hogy hatékonyabban használják az oxigént, és kevesebb szén-dioxidot termeljenek. Bár az intenzív testmozgás nehezebb lehet számunkra, ha krónikus tüdőbetegségben szenvedünk, mégis érdemes megtalálnunk azt a mozgásformát, amelyet képesek vagyunk rendszeresen végezni.

5. Zöld tea

A zöld tea számos antioxidánst tartalmaz, amelyek segíthetnek javítani a tüdő gyulladásos állapotán. Ezek a vegyületek még a tüdőszövetet is megvédhetik a füst belélegzésének káros hatásaitól.



6. Gyulladáscsökkentő élelmiszerek

A légutak gyulladása megnehezítheti a légzést, és a mellkast nehéznek érezhetjük. A gyulladáscsökkentő ételek fogyasztása segíthetnek abban, hogy enyhítsék ezeket a tüneteket. Ilyen lehet például a kurkuma, leveles zöldségek, cseresznye, áfonya, olajbogyó, dió, bab vagy a lencse.

7. Mellkasi ütögetés

A mellkasi ütögetés egy másik módszer, amely segít eltávolítani a felesleges nyálkát a tüdőből. Ehhez érdemes légzésterapeuta segítségét kérni, aki egy csészét formál a kezéből, és ritmikusan kopogtatja a mellkasfalat, hogy eltávolítsa a tüdőben rekedt nyálkát.

8. Illóolajok

Érdemes beszereznünk egy diffúzort vagy aromalámpát, és olyan illóolajokat párologtatnunk, amelyek elősegítik a tüdő tisztulását. Ilyen például az eukaliptusz, niaouli, borsmenta, kakukkfű, citromolaj vagy levendula.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek