Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Streetfood, olasz tészta és tudatosság - így eszünk majd 2016-ban

default user icon
MME
Miközben folytatódik a street food diadalmenete, egyre fontosabbá válik a jó minőségű és felelősen előállított alapanyag, legyen szó egy hamburgerről vagy a vasárnapi húslevesről. Emellett egyre több követőre találhat a vega, a vegán és a nyers étrend, és első hallásra bizarr alternatív fehérjeforrások is felbukkannak. Jó hír, hogy az éttermekben a túlkomponált fogások helyett utat tör magának az egyszerűség, a szezonalitás és a lazaság. A héten nyíló Konyhakiállítás felkérésére adnak friss trendelőrejelzést gasztrobloggerek, akik közül többel a helyszínen is találkozhatunk a változatos gasztronómiai programokon.

Erdőkóstoló (Dénes Andrea) előrejelzése szerint 2016-ban nőni fog a kereslet az egészségesebb, szabadon tartott állati termékek iránt, és nagyobb figyelmet kapnak a hazai halak és a vadhús is. Tovább nő az igény a természetes erjesztéssel savanyított zöldségekre, és a medvehagyma helyett részben más gazok, illetve erdei zöldségek (csalán, salátaboglárka, porcsin) is megjelennek nemcsak a falusi vendéglátásban, hanem az éttermi kínálatban is.

Wessely Márta (Mirelle Konyhája, és a Mindmegette.hu házigazdája) szerint a 2016-os év jelentős mértékben a Bocuse d'Or-ról fog szólni, és a magyarországi verseny nem csak abban a pár napban határozza majd meg a magyar gasztronómiai életet. A street food és az ázsiai konyha mellett újult erővel jönnek az olasz konyhát vivő helyek, így lehet, hogy 2016 már nem a burgerek, hanem a pizzák és pasták csatájától lesz hangos.

Ötvös Zsuzsa (Pralineparadicsom) két, egymással szorosan összefüggő trendet lát kibontakozni: a szezonalitást és ezzel kapcsolatosan az egyszerűsödést. A túlbonyolított, túlgondolt fogások, desszertkompozíciók helyett egy-egy kiváló minőségű alapanyag lesz a főszereplő, lehetőleg az adott szezonnak megfelelően.

Kövérné Kalmár Mónika (Praktikák sok gyerekhez) cukrászként azt látja, hogy a vendégek egyre nagyobb százaléka igenis a házias, jó alapanyagból készülő tortát választja a feleannyiba kerülő cukrászdai műsütik helyett. Éppen ezért bízik abban, hogy a porok használata helyett a cukrászok közül is egyre többen visszatérnek a gyökerekhez, és a piskóta újra tojásból készül, ahogy a vaníliakrém is tojással, tejjel, igazi vaníliával. Végre nem margarint, hanem vajat használnak, és a növényi tejszínt elfelejtik, még akkor is, ha sokkal stabilabban megáll, mint az állati.

Burai Éva (Nyárikonyha blog) szerint bár sokak évek óta a halálát jósolják, a streetfood őrület továbbra is velünk marad, sőt egyre többen beszállnak a versenybe. A jó hír, hogy a minőség egyre fontosabb: jobb alapanyagokat kapunk, jobb csomagolásban, és a vendéglátásra olykor jellemző feszengést egy lazább stílus váltja fel.

Dalla Jutka (Dalla Cucina) reméli, hogy az év gasztronómia kulcsszava a tiszta étkezés, a clean eating lesz. Nem csak a teljes adalékmentesség lesz trendi, de azt is szívesen olvasná egy menü lábjegyzetében, hogy a rostélyos felelős állattartásból származik, vagy, hogy a frissen vágott kakukkfüvet nem érte vegyi permet. Éttermek, kisvendéglők és bisztrók egyre inkább szakosodnak majd, miután már most nem egy nyers, vega vagy vegán éttermünk van.

Nagy Zita (Zizi kalandjai) örülne, ha a vegetáriánus, vegán életmód nagyobb teret kapna Magyarországon, és megjelennének a vegán reggeliző helyek, kávézók, ahol lehet vegán palacsintát vagy kókuszjoghurtba kevert granolát kérni reggelire vagy éppen egy tofurántottát, és a fantáziadús vegetáriánus, vegán konyha teret törne magának a vidéki éttermektől kezdve, a bisztrókon át és az elegánsabb éttermekig. 

Kusztor Csaba (Mr. Gyömbér) úgy látja, hogy főleg a fiatalabb generációkra jellemző a fogékonyság az egészségtudatosabb, izgalmasabb ételekre, a 45-50 éven felüliek inkább ragaszkodnak a bevált klasszikusokhoz. Jól szemlélteti ezt a Google minden évben kiadott riportja a legtöbbet keresett receptekről: a listáról évek óta letaszíthatatlan a marhapörkölt, a csirkemell vagy a palacsinta. A komfortzónák elhagyásában fontos szerepet játszanak a gasztrobloggerek, véleményvezérek. 

Déri Szilvia (Házisáfrány) szerint az igényes vásárlók egyre tudatosabbak, így egyre fontosabb az alapanyagok eredete. Ugyanakkor a mostani alapanyaghisztériát indokolatlannak tartja, leszámítva azokat az eseteket, amikor orvosilag bizonyított, hogy valakinek a szervezete nem tud feldolgozni adott ételcsoportokat. Az ügyeletes szuperételek a chia mag, az avokádó és a gránátalma, miközben az elmúlt években körberajongott kókuszdió lassan kezd veszíteni a vonzerejéből.

Basa Veronika (Narancslekvár blog, a Fanny konyha és a Mindmegette.hu food-stylistja és fotósa) arra számít, hogy folytatódik azoknak a vidéki éttermek térnyerése, ahol helyi termelőktől szerzik be az alapanyagot, és továbbra is hangsúlyos lesz az adott térségre jellemző konyha ízvilága. A környezettudatossághoz kapcsolódóan egyre többen választják a húsmentes étkezést, illetve egyre többet hallani az alternatív fehérjeforrásokról. Ázsiában és Latin-Amerikában mindennapos, ám itthon nem megszokott, de már webáruházban kaphatóak a magas fehérjetartalmú, különféle rovarokból készült ételek.

A legismertebb hazai sztárséfek és bloggerek fellépései mellett a nemzetközi konyha remekeivel is megismerkedhetünk az idén március 4. és 6. között a Budapest Sportarénában megrendezett Konyhakiállításon. Itt élőben mérhetjük fel az aktuális konyhatrendeket, és egy helyen hasonlíthatjuk össze a legtöbb hazai konyhabútoros cég kínálatát, megtalálhatjuk a számunkra tökéletes kisgépet, nagygépet, konyhai felszerelést, és megcsodálhatjuk a legizgalmasabb újdonságokat. Érdemes előre regisztrálni a www.konyhakiallitas.hu oldalon, mert értékes nyeremények várják a látogatókat!

Ezek is érdekelhetnek

Friss