Vigyázz, trükköznek a gyártók! Így próbálják kicselezni a zsugorinflációt

default user icon
MME
Márciusban lépett hatályba az az új szabályozás, melynek értelmében a boltokban jól látható helyen, egyértelműen fel kell tüntetni, ha egy termék kisebb lett. A kormány a zsugorflációt próbálta visszaszorítani ezzel az intézkedéssel, amit azonban a gyártók és a boltok sem hagytak válasz nélkül.

Az egész világot értintő infláció következményeként az utóbbi években tapasztalhattuk, hogy egyre kevesebbet kapunk a pénzünkért, vagyis a termékek kisebbek lettek, miközben az áruk nem változott. Emellett nem változott meg a csomagolásuk sem, így a súlycsökkenést gyakorlatilag csak úgy vehettük észre, hogy hamarabb elfogytak a termékek. Itt lépett közbe a kormány, amikor elrendelte, hogy a boltokban figyelemfelkeltő plakátokkal és táblákkal kell jelezni, ha egy gyártó legrammozta a termékeit. A „Vigyázat, a termék kisebb lett!” feliratokkal március óta találkozhatunk a boltokban. 

Csak itt-ott tűnik fel

A kormányrendelet hagyott némi mozgásteret a figyelmeztető jelzésekkel kapcsolatban, amit a boltok ki is használnak. Így például sok helyen az árcédulák mellett látható a felhívás, de nincs éles kontrasztban előbbiekkel. Emellett néhány boltban A3-as vagy nagyobb méretű plakátok jelzik a bejáratnál, hogy legrammozott termékeket is találnak a polcokon, míg másutt csupán A4-es papírra nyomtatták a figyelmeztetést. 

A gyártók is trükköznek

A Nébih zsugorodott termékeket tartalmazó listája május vége óta jelentősen lerövidült. Úgy tűnik, a nagy cégek más megoldást találtak a nyereséges gyártásra. 

A zsugorfláció némiképp alattomosabb formája a skimpflation, ami a termékek minőségének minimális lerontását jelenti, amellett, hogy új nevet és arculatot adnak neki. A kisebb méret marad, de már nem kell feltüntetni a termékük mellett, hiszen „új” árucikkről van szó. 

Néhány cég pedig, mint például a Coca-Cola jó marketinggel próbálja pozitív színben feltüntetni a termékek lecsökkent méretét. 

(Forrás: hvg.hu)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss