A palacsintatészta hozzávalóit egy habverővel simára keverjük, és legalább fél órát állni hagyjuk.
A palacsintatésztát három egyenlő részre osztjuk. Az egyik harmadhoz adjuk a főtt vagy sült céklát, finomra reszelve. A következő harmadhoz, a felolvasztott spenótból egy szűrőben kinyomkodjuk a vizet, és a szűrőn maradt sűrű parajpürét a palacsintatésztához adjuk. A harmadik adagot natúran hagyjuk. Mindhárom masszából 3-3 palacsintát sütünk.
A spenótot és a meghámozott, lereszelt cukkinit elkeverjük a ricottával, a tojással és a frissen reszelt sajttal, majd szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezzük.
A mártáshoz egy lábasban megolvasztjuk a vajat. Belekeverjük a lisztet, majd kevergetve, kis adagokban a tejet. Kb. 10 percig főzzük, lassú tűzön, míg sűrű besamelt nem kapunk. Hozzákeverjük a sajtot és a paradicsomot, fűszerezzük és félretesszük.
A palacsintákat megtöltjük a töltelékkel és feltekerjük. Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk olívaolajjal. A tál méretétől függően a palacsintákat egészben (mint a cannellonit), vagy a képen látható módon, felszeletelve lerakjuk a tálba, majd leöntjük a mártással. 200 fokra előmelegített sütőben, 20-30 percig, aranysárgára sütjük.
Nagyon finom, kiadós étel.Önálló fogásként is megállja a helyét. Ha mégse fogyna el azonnal a sütés után, akkor másnap is ugyanolyan ízletes fogás. - bomarcsi