Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tovább drágul a sertéshús

default user icon
MME
Az elmúlt hetekben is növekedett az élő sertés ára - egy év alatt több, mint 50 százalékkal lett drágább.

Az elmúlt hetekben is tovább drágult az élő sertés, és mivel a húsipari cégek eddig csupán költségnövekedéseik egy részét tudták érvényesíteni, további áremelkedés várható – írja a Világgazdaság. 

Ez nagyrészt az uniós piaci folyamatok leképezése, hiszen euróban több mint 40 százalékkal nőtt az európai átlagár, és a forint gyengülése is kivette a részét az emelkedésből – mondta a lapnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke. Mindez közvetlenül hat a magyar árakra, hiszen azok legtöbb esetben az európai, azon belül is a német árakhoz vannak kötve, az elszámolás pedig forintban történik.

A Hússzövetség elnöke szerint egyelőre úgy tűnik, hogy az élő sertés éven belüli árának alakulása követi az unióban sokéves átlagban kialakult normát: vagyis az év elejei alacsonyabb árak után február-márciusban elkezd emelkedni, és ez hagyományosan kitart az év közepéig. Csakhogy az idén mindez egy sokkal magasabb szintről történik.

Ezek alapján a húspiacon a közeljövőben nem számíthatunk árcsökkenésre, csak extrém piaci szituáció esetén. Ilyen lehet, ha például a kínaiak nem tudják átvenni az Európából érkező húst, mert a szállítmányok nem indulnak el.

TOVÁBB DRÁGUL A KENYÉR: AKÁR 500 FORINT IS LEHET EGY KILÓ! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss