Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Toszkán kenyérsaláta

MME MME
5/5
45 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 75 dkg érett, kemény paradicsom
  • 2 piros húsú paprika
  • 2 zöld húsú paprika
  • 15 dkg uborka
  • 1 csokor újhagyma
  • 20 bazsalikomlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 4-8 szelet szikkadt házikenyér (30 dkg)
  • fél dl félszáraz fehérbor
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 5 dkg érlelt juhsajt
  • Az öntethez:
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 kávéskanál szardellapaszta
  • 6 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

Előkészítés: A zöldségeket megmossuk, a paradicsomokat vékonyan felszeleteljük, tálkába tesszük, meghintjük kevés sóval és (frissen) őrölt borssal, hagyjuk, hogy levet eresszen. A paprikákat kettészeljük, magjaikat és ereiket eltávolítjuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Az uborkát és az újhagymát kevés zöldjével együtt vékonyan felkarikázzuk. A bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, a levelek felét félretesszük a díszítéshez, a maradékot finomra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, a kapribogyót lecsepegtetjük, és finomra vagdaljuk.
Elkészítés: A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítjuk, mindkét oldalukat bedörzsöljük fokhagymával. Falatnyi darabokra tördeljük, felét nem túl mély, csinos tál aljára terítjük, és megszórjuk a vágott bazsalikommal. Elkeverjük a fehérborban a balzsamecetet, hozzáadjuk a megmaradt, áttört fokhagymát és a kapribogyót, majd egyenletesen a lerakott kenyér tetejére locsoljuk. Az öntethez a balzsamecethez szűrjük a paradicsom eresztette lét, eldolgozzuk benne a szardellapasztát, ízlés szerint (frissen) őrölt borsot, (további sót aligha igényel, mert sok a sós hozzávaló!), és cseppenként az olívaolajat. Beleforgatjuk a paradicsomot, a paprikát, az uborkát és a hagymát, felét a kenyér tetejére szedjük, aztán rászórjuk a maradék kenyeret, arra pedig a maradék salátakeveréket. A félretett bazsalikomlevélkékkel díszítjük, és azonnal tálaljuk. Néhány órán belül tanácsos elfogyasztani, mert túlságosan elázik benne a kenyér. A juhsajtot durvára reszeljük, és külön tálkában kínáljuk hozzá.

Megjegyzés

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 adag: 385 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek