Előkészítés: A zöldségeket megmossuk, a paradicsomokat vékonyan felszeleteljük, tálkába tesszük, meghintjük kevés sóval és (frissen) őrölt borssal, hagyjuk, hogy levet eresszen. A paprikákat kettészeljük, magjaikat és ereiket eltávolítjuk, és kb. 2x2 cm-es kockákra vágjuk. Az uborkát és az újhagymát kevés zöldjével együtt vékonyan felkarikázzuk. A bazsalikomot leöblítjük, lerázzuk róla a vizet, a levelek felét félretesszük a díszítéshez, a maradékot finomra vágjuk. A fokhagymát meghámozzuk, a kapribogyót lecsepegtetjük, és finomra vagdaljuk.
Elkészítés: A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítjuk, mindkét oldalukat bedörzsöljük fokhagymával. Falatnyi darabokra tördeljük, felét nem túl mély, csinos tál aljára terítjük, és megszórjuk a vágott bazsalikommal. Elkeverjük a fehérborban a balzsamecetet, hozzáadjuk a megmaradt, áttört fokhagymát és a kapribogyót, majd egyenletesen a lerakott kenyér tetejére locsoljuk. Az öntethez a balzsamecethez szűrjük a paradicsom eresztette lét, eldolgozzuk benne a szardellapasztát, ízlés szerint (frissen) őrölt borsot, (további sót aligha igényel, mert sok a sós hozzávaló!), és cseppenként az olívaolajat. Beleforgatjuk a paradicsomot, a paprikát, az uborkát és a hagymát, felét a kenyér tetejére szedjük, aztán rászórjuk a maradék kenyeret, arra pedig a maradék salátakeveréket. A félretett bazsalikomlevélkékkel díszítjük, és azonnal tálaljuk. Néhány órán belül tanácsos elfogyasztani, mert túlságosan elázik benne a kenyér. A juhsajtot durvára reszeljük, és külön tálkában kínáljuk hozzá.