Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tortilla, a praktikus

default user icon
MME
A különféle lapos kenyerek igazi megmentők lehetnek dolgos napokon. Jól elvannak a fagyasztóban, és bármikor percek alatt kiadós és gyors fogás készülhet segítségükkel - mégpedig változatosan.

Van ugye a spanyol tortilla, ami sült krumpli és felvert tojás lepénnyé sült tökéletes hóvégi étele. A népszerű spanyol tapas-tálak kedvence, de egy jóféle salátával kiadós ebéd vagy vacsora is lehet.

Meg van a kedvelt tortilla-chips, ez a kukoricás ropogtatnivaló, ami tökéletes guacamole avagy avokádókrém - vagy fűszeres salsa mellé, vendégvárónak vagy izgalmas film mellé - de most nem róluk lesz szó, hanem az azonos névre hallgató lapos kenyérről.

A tortilla az egyik legpraktikusabb kenyérféle. A lelkesebbek készíthetik házilag is, de boltban készen is kapható, általában tízes kiszerelésben, remekül eltartható a hűtőben felbontás után is. Tökéletesen helyettesíthető a lapos és vékony pitával, a másik igen népszerű lapos kenyérrel, a különbség annyi, hogy tortillából létezik búzás és kukoricás változat, sőt chilis, fokhagymás ízesítés is. Igazi megmentő, érdemes tartani belőle otthon, mert 10 perc alatt sokféle étel készíthető belőle.

Kenyérpótló

Száraz serpenyőben 1-2 perc alatt átforrósítjuk, megpirítjuk, bármilyen szendvicskrémhez, salátához kenyér helyett fogyaszthatjuk, mártogathatjuk különféle kencékbe is csíkokra vágva, de például egy gyors csirkemájas nyárs vagy a fűszeres shakshuka mellé is ideális köret.

A vékony lepénykenyeret elkészíthetjük melegszendvicsnek vagy mini-pizzának is: egyszerűen csak megpakoljuk a tetejét a kedvünk szerinti alapanyagokkal,megszórjuk reszelt sajttal, és sütőben néhány perc alatt megsütjük.

Quesadilla

Mexikói melegszendvicsnek is hívhatnánk ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt. A tortilla-lap egyik felére tölteléket pakolunk, megszórjuk sajttal, félbehajtjuk, majd száraz serpenyőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad, a kenyér pedig ropogósra sül. A félbehajtott quesadillát egyszerűen megfordíthatjuk egy lapáttal, de készíthetjük két lapból is, amit majd tálaláskor vágunk cikkekre, ebben az esetben átfordításkot egy tányérra borítjuk a serpenyőből a töltött tortillát, így a sületlen fele kerül alulra, és visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, hogy készre piruljon a másik oldala is.

Hogy mit teszünk a quesadillába, az igazán csak a fantáziánkon és a hűtőnk tartalmán múlik. Mehet bele bármilyen felvágott, maradék sült vagy főtt hús, aprított zöldség, paradicsomkarika, sült padlizsánszelet, grillezett cukkini, feldobhatjuk olajbogyóval, kapribogyóval, aszalt paradicsommal, de felhasználhatjuk hozzá a maradék zöldséges vagy húsos ragukat is. Ha viszont éppen kong a kincstár, egy marék sajt és egy kis konzerv kukorica, bab, némi hagyma is tökéletes töltelék.

És hogy nem csak Mexikóban népszerű, arra bizonyíték, hogy egyre több helyen találkozhatunk vele, sőt az olaszok is készítenek hasonlót: az ő félbehajtott, töltött és átsütött lepénykenyerükkel piadina néven találkozhatunk.

Wrap

A tortilla-lapot tekerhetjük is, persze előzetesen mindenféle finomsággal megtöltve, így kapjuk a wrap névre hallgató tortilla-tekercseket. Ezek szendvicsként magunkkal vihetjük munkahelyre, iskolába, piknikre, de felszeletelve vendégvárónak is mutatós és finom, akár többféle a töltelékkel töltve. Ezekhez nagyon jól illik egy kis mártogatni való szósz: ez lehet fűszeres tejföl, fokhagymás joghurt, de paradicsomos salsa vagy avokádókrém is, a tölteléktől függően.

Mivel ezeket a tekercseket nem sütjük, salátát is bátran tehetünk bele, hasábokra vágott uborkát, szeletelt paradicsomot, avokádót – ezektől nem csak színesebb és tartalmasabb, de egészségesebb és finomabb is lesz szendvicstekercsünk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss