Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Torta zamatos citrommal

A fokozottan vitaminigényes és gyümölcsökben mérsékelten színes, hideg téli hónapokban nem egyszerű változatos desszertekkel megörvendeztetni a finomságokra hangolt, könnyed édességek rajongóit.

A déligyümölcsök döntő része rendszerint frissen elfogy, akad azonban egy, amely minden háztartásban fellelhető, mégsem tartozik a gerezdekre bontható vagy héjából egyszerűen kihámozható, esetleg kanalazható természetes vitaminforrások sorába.

Teába, levesbe, mártásba, süteményekbe kerül egy kevés préselt levéből, illóolajokban gazdag sárga héja pedig nem egy tészta, töltelék ízesítője, de általában más összetevők dominanciáját hivatott enyhíteni vagy épp erősíteni.

Vannak persze olyan fogások, amelyekben a hangsúlyozottan jó minőségű, vegyszereket messzire kerülő citrom sokféle remek tulajdonsága tökéletesen kibontakozhat.

A legismertebb citrusféléről Kr. u. 1000 körül már mind Kínából, mind pedig a Földközi-tenger partvidékéről maradtak írásos feljegyzések, Szicíliában és Spanyolországban a 13. századtól becses gyümölcsnek számított. Sokáig a heszperidák almájával (a naranccsal) együtt, az ókori görög mitológiából ismert Heszperosz leányainak kertjéből való gyümölcsként tisztelték Európa számos országában.  

Évszázadokon át a botanikus kertek és az arisztokrácia Orangerie-ként ismert melegházainak különlegessége volt. A féltve őrzött déligyümölcs a 16. századtól jelent meg a festők palettáján, s lett mind közkedveltebb különféle csendéletek témájaként, amely azt is jelzi, hogy egyre többen jutottak hozzá Európa-szerte a citromhoz.

Konyhai felhasználása is lassan, de széles körben terjedt a középkortól kezdve: nem is egy korabeli recept tesz említést a citromléről.

A számos különleges fajjal is rendelkező citrom ma az egyik legelterjedtebb, mindenütt kapható citrusféle, amely többek között a sokféle változatban népszerű, kellemesen pikáns citromtorta főszereplője is lehet.

A francia pékségek tarte au citron-ja vékony omlós tésztával körülölelt, selymes krémet tartalmazó édesség, amelynek számtalan változata közkedvelt. Ez az édesség ihlette a könnyű citromsodóval töltött tortámat, amelynek tésztája éppúgy tartalmaz a friss citrom héjából egy egészséges mennyiséget, miként a kellemesen pikáns töltelék.

A citrom minden zamatát és aromáját gazdagon kínáló torta egyetlen komoly nehézsége a várakozás – érdemes a szervírozást megelőző napon készíteni!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindig az egészséges, friss és jó minőségű alapanyagok vezetnek a tökéletes eredményhez, ennél a desszertnél ez fokozottan így van – a vajban, a tojásban, a lisztben, a citromban és a barnacukorban rejlik a titok, amitől ellenállhatatlan ez az édesség.

Könnyű citromtorta

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű, levehető oldalú piteformához:

A tésztához:
15 dkg süteményliszt
3,5 dkg kukoricakeményítő
12,5 dkg hideg vaj
7 dkg porcukor
1 egész citrom frissen reszelt héja
1 tojásfehérje
1 teáskanál hideg víz
1 csipet tengeri só

A töltelékhez:
3 egész tojás + 1 tojássárgája
15 dkg világos barnacukor
1 citrom frissen reszelt héja
2 citrom frissen préselt leve
1 púpozott evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál hideg víz

A díszítéshez: ízlés szerint frissen reszelt citromhéj (elmaradhat)

Elkészítés: A lisztet mély tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, sót, alaposan összekeverem. A tojásfehérjét a teáskanálnyi hideg vízzel villával kissé felverem, az alaposan megmosott (lehetőség szerint vegyszermentes) citrom héját kis tálba reszelem. A vajat kis forgácsokra reszelem, gyors mozdulatokkal összedolgozom a lisztes keverékkel. A morzsaállagú elegyhez adom a reszelt citromhéjat, valamint a felvert tojásfehérjét. Tésztává gyúrom, majd frissen tartó fóliába csomagolva 30 percig hűtőszekrényben pihentetem.

Közben elkészítem a töltetléket. Egy nagyobb lábosban vizet forralok, és egy akkora hőálló tálat keresek, amelyet kényelmesen ráhelyezhetek a lábosra anélkül, hogy beleesne. Egy citrom héját kis tálba reszelem, a levét a tészta készítésénél sárga héjától megszabadított párjával együtt kipréselem. Egy másik tálban összekeverem a keményítőt a hideg vízzel. Nagyobb tálba mérem a barnacukrot, beleütöm a 3 egész tojást, valamint a tészta összetevőinél felszabadult tojássárgáját.

A forrásban lévő vízzel félig telt lábosra helyezem a tálat, és elektromos habverővel folyamatosan keverem a tartalmát, közben a tűzhelyen mérsékelem a lángot. 4-5 perc elteltével a sodó kezd sűrűsödni, ekkor az elektromos habverőt kézi habverőre cserélem, és az előkészített keményítőt, valamint a citromhéjat is hozzáadom a keverékhez. További 3-4 percig keverem a gőz felett. Mikor könnyű, krémes állagot vesz fel a tál tartalma, gyorsan leveszem a tálat a lábosról, hozzákeverem a citromlevet – így nem vész el értékes C-vitamintartalma.

A könnyű citromsodót hűlni hagyom.

A piteforma alját sütőpapírral bélelem, a tésztát 2-3 mm vékonyságú körlappá nyújtom. Nyújtófa segítségével belehelyezem a formába, óvatosan kibélelem vele az egészet, a lelógó széleket, a nyújtófa segítségével levágom, a tésztát villával megszurkálom. A sütőt 175 fokra előmelegítem.

Egy jókora darab sütőpapírt borítok a tésztára, amelybe „sütési nehezéket” (ez nálam lencse, de lehet rizs vagy bab is) szórok. Így megakadályozom a tészta felpúposodását.
25-30 perc alatt világos színűre sütöm. A nehezéket eltávolítom, a vékony, ropogós tésztaburkot rácson hagyom hűlni.

Az alaposan kihűlt krémet egyenletesen elosztom a hideg tésztán. Kevés citromhéjat reszelek rá. Minimum 4 órára (de inkább egy egész éjszakára) hűtőszekrénybe helyezem a tortát.

Ennyi idő szükséges a krém tökéletes állagához – ha korábban kerül szeletelésre, az íze remek lesz, de a szeletek nem maradnak egyben, érdemes várakozni!

A tésztában remekül érvényesülnek a vaj és a sült citromhéj aromái. Mindezt tökéletesen egészíti ki a csodásan könnyű sodótöltelék – a citromhéj és citromlé frissítő aromái itt egészen új dimenziót nyernek.

Bár az elkészítése kis odafigyelést igényel, de aki kedveli a frissítő, aromás desszerteket, ezt biztosan nem hagyhatja ki! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss