Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Törökországban jártunk, igazi baklavát kóstoltunk!

A baklava a török konyha egyik legismertebb és legfinomabb desszertje. Nem volt kérdés számomra, hogy törökországi körutazásom során megkóstolom ezt a desszertet, s hol máshol, mint a baklava fővárosában, Gazientepben.

Aki járt már török étteremben, bizonyára kóstolt baklavát. Az édes, puha tésztájú, diós vagy pisztáciás édesség sok magyar kedvence is lett. Azt azonban a törökök is elismerik, hogy a hazánkban kapható baklavák meg sem közelítik azt, amit Törökországban baklavaként árulnak. Isztambul és a török tengerpart mellett ma már olyan úti célt is választhatunk magunknak, ahol Törökország kulturális és gasztronómiai csodáival ismerkedhetünk meg.

A körutazásunk első állomása pedig épp Gazientep volt, ahonnan nem távozhat úgy az ember, hogy ne egyen baklavát. A város ennek a török édességnek a szimbóluma lett. A bőség zavarában nehéz eldönteni, hogy melyik baklavézóba térjen be az ember. A helyiek az Imam Cagdas kebab és baklavazóra esküsznek, így útitársaimmal itt kóstoltuk meg a híres süteményt.

 

Lenyűgöző látvány és ízvilág

Bevallom, én nem vagyok édesszájú, így azt gondoltam, kihívás lesz számomra egy szelet baklavát is megenni. A kihívás viszont inkább az volt, hogy hány szeletet és milyet válasszak, a frissen sütött baklavák látványa annyira lenyűgözött. Azt ugye nem gondolta senki sem komolyan, hogy csak egy-kétféle volt a kínálatban. Diós, mogyorós, pisztáciás, mogyoróvajas, kagyló alakú, henger alakú, hagyományos és még sorolhatnám.


Végül egy különleges, henger alakú tömény, pisztáciás és egy hagyományos baklava mellett döntöttem. A falatnyi zöld édesség minden ízében érezni lehetett, hogy ez valóban pisztáciából készült.

Az igazi baklavának hangja van

A hagyományos baklava kóstolásánál pedig hallottam a baklava hangját. A törökök szerint ugyanis az igazán jó baklavának hangja van. Amint beleharapunk, halljuk, ahogy ropog a tészta, ha viszont csikorgó hangot ad, akkor bizony nem a legjobb helyen vettünk baklavát.

Nos, a gazientepi tesztelésem során a tészta úgy roppant, ahogy a nagy könyvben meg van írva, majd omlott szét a számban, mint a vaj, és még az sem izgatott, hogy a szirup már minden ujjamon folyt. Azzal sem törődtem, hogy a 2 falatnyi baklavával mennyi cukrot és kalóriát vittem be a szervezetemben, hiszen az ember nem mindig jár Törökországban és eszik igazi baklavát.

Így készítheted el otthon a baklavát

Hozzávalók:

  • 5,3 dl víz
  • 80 dkg cukor
  • 1/2 db citrom leve
  • 2 tk rózsavíz (elhagyható)
  • 30 dkg pisztácia vagy dióbél (sózatlan, hántolt )
  • 50 dkg vaj + a kenéshez
  • 2,5 csomag yufka tészta vagy réteslap (25 dkg-os)

Elkészítés:
1. A baklava elkészítését a sziruppal kezdjük. 5,3 dl vizet egy kisebb edénybe töltünk, majd elkeverjük benne a cukrot, a citromlevet és a rózsavízet. Kb. 5 percig forraljuk. Ezután hagyjuk kihűlni.

2. Közben a pisztáciát apróra törjük vagy ledaráljuk. A vajat felolvasztjuk, a sütőt 200 fokra előmelegítjük.

3. Egy kb. 25 x 35 cm-es tepsit kikenünk vajjal, és rétegesen belefektetjük a tésztalapok felét. A legfelső réteget vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, és egyenletesen elosztjuk rajta a pisztáciát. A maradék tésztával folytatjuk a rétegezést úgy, hogy közben az utolsó 3-4 lapot vékonyan megkenjük vajjal. A túllógó tésztaszéleket egy éles késsel levágjuk.

4. Ezután a baklavát kisebb négyzetekre vagy háromszögekre vágjuk. Leöntjük a maradék olvasztott vajjal, a forró sütőbe toljuk, és kb. 35-40 percig sütjük, amíg a teteje egyenletesen piros és ropogós lesz.
5. A sütőből kivéve a vágások mentén késsel rásegítünk, hogy a kis sütemények elkülönüljenek egymástól.

6. Végül a még forró baklavát meglocsoljuk a cukorsziruppal, és legalább 4 órát hűlni hagyjuk. Ezalatt a szirupot teljesen beszívja.

Videón is megnézheted a klasszikus baklava elkészítését!

 



Ezek is érdekelhetnek