hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Török töltött szőlőlevél

MME MME
6 5/5
90 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A töltelék: 4 hagymát összevágni, olívaolajon megpárolni, majd rádobni a következőket egymás után: menta, rizs, paradicsomok meghámozva, összetörve, 1 citrom leve kifacsarva és felengedve vízzel, hogy 2 dl legyen, gránátalmaszósz, két csipet só, összevágott kapor, petrezselyem. 10 perc lassú főzés után le lehet zárni, és lefedve állni hagyni 40 percet - 1 órát. Mielőtt otthagynánk, kóstoljuk meg, hogy elég sós-e.

Szőlőlevelek: Magyarországon már sok helyen kapható tölteni való szőlőlevél. A leveleket vegyük ki a léből, és tegyük forró vízbe, hogy felpuhuljanak. Vegyünk elő egy tűzálló tálat, és béleljük ki a szakadt vagy túl kicsi levelekkel.

Tekerés: Ha kész a töltelék, jöhet a bonyolultabb rész. Tegyünk egy levelet egy tálcára úgy, hogy a csúcsa legyen felfelé. Tépjük ki a csumáját, tegyünk egy kiskanalnyi tölteléket (ne többet, mert szétesik!!!) az aljához, hajtsuk be az oldalát, és szorosan tekerjük fel úgy, hogy a széleket mindig behajtjuk a henger előtt. Kb. 3-5 cm széles hengereket kell csinálni. A török nagymamák szerint olyan vékony kell legyen, mint a készítő kisujja, de az 1 hüvelyknyi vastag is nagyon finom. :-)

Az elkészült tekercseket tegyük szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha végeztünk, fedjük be az egészet egy sor levéllel, és öntsük le 1 pohár vízzel. (A maradék rizst együk meg, nagyon finom. :-)

Lassú tűzön főzzük 30 percig. Legyünk büszkék magunkra, KÉSZ!!

Megjegyzés

Ha törik a levél csavarás közben, főzzük át, kb. 5 percig. Csináljuk társaságban, úgy élvezetesebb és gyorsabb a csavargatás. Csak elsőre tűnik bonyolultnak, és megéri a bíbelődést! Én már egész gyorsan tekergetek, pedig még csak 3x csináltam. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss