Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Török péksütemények, amiket otthon is bátran elkészíthetsz!

A török konyhában különösen fontos szerep jut a különböző péksüteményeknek. Mostanra már nálunk is megtalálhatók ezek a különlegességek, de vállalkozó kedvűek akár otthon is megpróbálkozhatnak elkszítésükkel! Mutatjuk, hogyan.

A török gasztronómiában előkelő helyet foglalnak el a különféle pékáruk. A gazdag kínálattal mi is könnyedén élhetünk, a török kenyerekkel, pizzákkal és zsömlékkel sokkal változatosabbá tehetjük a hétköznapjainkat, de akár az ünnepi asztalra is kerülhet egy-egy jól sikerült török péksütemény.

A török péksütemények köre meglepően széles, a joghurttal készített gazdag zsemlétől, az igazi street foodnak számító, bagelre emlékeztető szimiten át, egészen a ramadán idején sütött lepénykenyérig. A török kenyérféléknél sokszor találkozni nagyobb mennyiségű hozzáadott zsiradékkal, vajjal vagy épp joghurttal, amitől a tészták sokkal gazdagabbak, tartalmasabbak lesznek a nálunk megszokott zsemléknél. Ezekkel szemben a ramadan pide kifejezetten könnyű, a lángosra emlékeztető bélzettel rendelkező kenyér, amit viszont pont ez a légies könnyedsége tesz teljességgel ellenállhatatlanná.

Íme 2 otthon is könnyedén elkészíthető török kenyér. 

Acma

Hozzávalók:

37 dkg finomliszt

13 dkg rétesliszt

1,5 dl tejföl

1,5 dl olaj

1,5 dl tej

2 bő csipet só

1 bő ek cukor

11 g francia élesztő (szárított)

1 tk sütőpor

1 tojás

Elkészítés:

A liszteket egy nagyobb keverőtálba kimérem, hozzáadom a sütőport, a cukrot és a sót, majd gondosan elkeverem. A tejet langyosra melegítem, addig keverem benne az élesztőt, amíg el nem olvad. Ezután hozzáadom az olajat, az elhabart tojást és a tejfölt. A olajos keveréket a liszthez adom, majd a gépi habverő dagasztókarjával alaposan kidolgozom. A kész tésztát nem szedem ki a keverőtálból, csupán egy tiszta konyharuhával lefedem, meleg helyre teszem és hagyom, hogy a duplájára keljen. A megkelt tésztát finoman átgyúrom, majd nyolc nagyjából egyforma darabra szedem. A darabokból tésztakígyót gyúrok, a kígyókat csigának feltekerem, s a csigáimat sütőpapíros tepsire ültetem. A tepsit a 170 fokra melegített - nem légkeveréses - sütőbe teszem és szép színesre sütöm.

Ramadan pide

50 dkg finomliszt

5 dkg vaj

0,5 dl tejföl

1 dl langyos tej

1,5 dl langyos víz

2,5 dkg friss élesztő

2 csipetnyi só

1 csipetnyi cukor

Extrák:

1 tojás

1 ek búzakorpa

2 ek rétesliszt

2 tk nigella mag

2 tk szezámmag

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsolom a cukorral, majd miután megfolyósodott, akkor a langyos tejhez adom. A tejhez öntöm a langyos vizet és a tejfölt, ezután az egészet elkeverem. A vajat megolvasztom.

A lisztet egy nagyobb edénybe szitálom, sót adok hozzá, majd az élesztős folyadékot és a vajat hozzáöntöm, s alaposan kidolgozom. A kész tésztát olajjal vékonyan kikent edénybe teszem, tiszta konyharuhával fedem és meleg helyen hagyom, hogy a duplájára keljen.

A megkelt tésztát réteslisztes deszkára borítom, megformázom. A sütőlapátra korpát terítek, majd erre helyezem a tésztát, amit a kezemmel és egy konyhakés segítségével a kívánt formára hozok, majd konyharuhával fedem és hagyom bő fél órát kelni. A sütő aljába egy vízzel félig teli tepsit teszek, a gáztepsit a hátára fordítva behelyezem a sütőbe, majd a szerkezetet 250 fokra izzítom.

A megkelt tésztát elhabart tojással lekenem, nigella maggal és szezámaggal megszórom. Nagyjából 30-35 perc alatt készre sütöm, majd rácsra helyezem és hagyom, hogy legalább langyosra hűljön.

Török ételek a Mindmegettén >>> 

MENEMEN, A TÖRÖK LECSÓ >>>  

7 EGYSZERŰ LÉPÉS: ÍGY SÜSS OTTHON ROPOGÓS KENYERET! >>>

BAGEL, HÁZILAG - ÍGY LESZ TÖKÉLETES A LYUKAS ZSEMLE! >>> 

Péksütemények a Mindmegettén >>>  

Ezek is érdekelhetnek