Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Klasszikus leveles töpörtyűs pogácsa

120 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagy tálba beletesszük a sóval és a borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint és összemorzsoljuk.
  2. Amikor már morzsalékos, a közepébe mélyedést csinálunk. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a bort, és a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát, és kézzel néhány percig dagasztjuk. Ezután vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük. Sodrófával ellapítjuk, kinyújtjuk, majd félbe, egymásra hajtjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával (vagy egy tállal) és kb. 30 percig pihentetjük.
  3. Ezután még kétszer ugyanígy megismételjük a nyújtást és a pihentetést. Tehát összesen háromszor kell a tésztával ezt a műveletet elvégezni.
  4. Mindezek után a tésztát lisztezett deszkán kb. 2 centiméteres vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel berácsozzuk, és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a pogácsákat, és a tetejüket kissé felvert, egész tojással megkenjük. A tepsiben, letakarás nélkül kb. 30 percig újrakelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses 180 fokon) kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. A pogácsákat nem szabad alacsony hőfokon, lassan sütni, mert akkor kemény lesz és kiszárad!

11 GYORS ÉS FINOM POGÁCSA KELESZTÉS ÉS HAJTOGATÁS NÉLKÜL! >>> 

ÍGY KÉSZÍTS OLYAN TEPERTŐS POGÁCSÁT, MINT A NAGYMAMA! >>> 

SAJTOS, LEVELES, MAGOS, ZÖLDSÉGES: VARIÁCIÓK POGÁCSÁRA! >>> 

Megjegyzés

Nagyon finom, omlós és réteges a tésztája. Kicsit hosszadalmasnak tűnhet a pogácsa készítésének folyamata, de megéri a ráfordított időt! - szilviamalmos

Ezek is érdekelhetnek

Friss