hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hajtogatott töpörtyűs pogácsa

45 perc
rafinált
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  2. Egy tálba tesszük a sóval és az őrölt borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint, és összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, a közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a tejfölt, a bort és a felfuttatott élesztőt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és kézzel pár percig dagasztjuk.
  3. Ezután vékonyra nyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük. Sodrófával kicsit ellapogatjuk, kinyújtjuk, majd félbe, egymásra hajtjuk a tésztát (mintha egy nyitott könyvet becsuknánk). Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
  4. Ezután még kétszer ugyanígy megismételjük a nyújtást, hajtogatást és a pihentetést. Összesen háromszor kell a tésztát nyújtani és pihentetni.
  5. Végül 2 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd a tetejét éles késsel berácsozzuk, és egy közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tenyerünk közé véve kicsit megsodorjuk mindegyiket.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, majd a tetejüket lekenjük felvert tojással (vigyázzunk, hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa). Sütés előtt 30 percig még a tepsiben, letakarás nélkül újra kelesztjük.
  7. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük (légkeveréssel 180 fokon, 15 perc alatt sül meg).

Ajánljuk még:

Megjegyzés

A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad és kemény lesz. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek