Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

11+1 gasztrofilm, amit érdemes megnézni!

Ha érdekel az ételkészítés művészete vagy csak szeretsz jókat enni, nézd meg összeállításunkat a legjobb gasztrofilmekből! Egy jó tanács: harapnivalót ne felejts el bekészíteni!

1. Csokoládé

Lasse Hallström érzéki filmjének főszereplői Juliette Binoche, Johnny Depp és rengeteg csokoládé. A történetben Vianne Rocher (Juliette Binoche), egyedülálló anya egy francia kisvárosba érkezik lányával, ahol hamarosan csokigyártásba kezd, alaposan felforgatva ezzel a helyiek életét. Édességeivel felkorbácsolja a helybeliek titkos vágyait és rejtett szenvedélyeit, amit sokan nem néznek jó szemmel az erősen vallásos lakók közül, mondván: morális romlásba taszítja a lakosságot. 

Az egyik legjobb jelenet, amikor készülnek a bonbonok

2. Julie és Julia - Két nő, egy recept

Két igaz történet a főzés szeretetéről és szenvedélyéről. Julie, a harmincas éveiben járó írónő blogjában jegyzi fel 365 napos kihívásának történetét, amit ő maga állít fel: a cél, hogy egy év alatt 524 receptet készítsen el Julia Child, amerikai szakács francia szakácskönyvéből. A film végigkíséri a főzések örömmel és szenvedésekkel teli pillanatiait, miközben megismertet minket a második világháború utáni Amerikából Franciaországba költöző Julia Child életével és konyhaművészetének történetével.

A Juliát alakító Meryl Streep csodálatosan adja vissza Child szakácsnővé válásának folyamatát, ez például a főzőiskola egyik jelenete:

3. L'ecsó

Az elmúlt 10 év egyik legjobb rajzfilmje a kulináris patkány, Remy meséje. A Michelin-csillagos éttermek világába kalauzoló film egyrészt hihetetlenül szeretnivaló, kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezetes, másrészt hitelesen adja vissza a sztárséfek életét. A film szaktanácsadója ugyanis Thomas Keller, 2x3 Michelin-csillagos, legendás amerikai séf volt.

Kedvenc jelenetünk, amikor a rettegett ételkritikus megkóstolja a lecsót, ami a mamája főztjére emlékeztetve egészen a gyerekkoráig repíti vissza:

4. Bella Martha/Ízlések és pofonok

A munka- és rendmániás Martha szakácsként dolgozik, ám élete fenekestül felfordul, amikor elárvult unokahúga az ő felügyelete alá kerül. A nyolcéves Lina nem könnyíti meg az életet Martha számára, a feszültség pedig csak fokozódik, amikor új szakács érkezik a munkahelyére. A filmet 2007-ben Ízlések és pofonok címmel újraforgatták Catherine Zeta-Jones főszereplésével.

Kedvenc kajajelenetünk, amikor Lina végre hajlandó valamit enni: mégpedig spagettit.

 5. Sushiálmok

A dokumentumfilm egy olyan ember portréja, aki egész életét a sushikészítésnek szentelte. A film a 85 éves főhős, Jiro Ono mindennapjait követi végig, közben betekintést engedve a mester Tókióban található Michelin-csillagos éttermébe: a Sukiyabashi Jiroba, ahol kizárólag sushit szolgálnak fel. Japán precizitás, stílus és színvonal - ez jellemzi a konyhát. Különös figyelmet érdemel, amilyen tisztelettel és alázattal bánnak az étellel.

Kedvencünk, ahogy Jiro percek alatt elkészíti a 30.000 yen (úgy 80.000 Ft) értékű sushit:

6. Ízek palotája 

A francia Ízek palotájának meséjének alapjául egy igaz történet szolgált: a francia köztársasági elnök személyes szakácsnőjének mindennapjait festi le, ahogyan egyedüli női séfként próbál helytállni az Elysée-palotában. Intrika és fűszerek kavarognak a fazékban és Hortense-nek szorosra kell kötnie a kötényét, ha szeretné megtartani az állását.

7. Az élet ízei

A Csokoládé rendezőjének sikerült még egy élvezhető gasztrofilmet alkotni. A francia kisvárosi miliő marad, de a bonbonok világából most egy Michelin-csillagos étterembe repíti a nézőt. A francia konyhát a szigorú Madam Mallory (Helen Mirren) viszi, ám hamarosan egy indiai család érkezik a városba, akik saját helyet nyitnak a francia étterem szomszédságában. A kezdeti rivalizálásból végül egy izgalmas fúzió jön létre a két kultúra ízeinek egyesítésével.

Kedvenc jelenetünk a művészeti szintre emelt omlettkészítés:


8. Olasz módra

Történet egy olasz testvérpárról, akik Amerikába emigrálva közös éttermet nyitnak, ahol aztán különféle nehézségekkel kell megküzdeniük. Az üzlet hamarosan bedől, és új megoldások után kell nézni a megmentéséért. New York-ban játszodó klasszikus, kedves jelenetekkel, rengeteg kajával.

Az omlett itt is nagy szerepet kap:


9. Tampopo

Japán történet egy özvegyről, akinek a legnagyobb álma egy noodle bar (japán tésztabár) megnyitása. A film a szerelem és az étel közötti kapcsolatot térképezi fel rendkívül bájos és szórakoztató módon. Ramen rajongóknak kötelező!

10. Étel, ital, férfi, nő

 Még egy csoda az ázsiai filmiparból: a tajvani Étel, ital, férfi, nő a Kínai Köztársaság legjobb szakácsának, valamint családjának történetét meséli el. Meglepő fordulatokkal és elképesztő ételkölteményekkel teli film, ami megérdemelten kapott Oscar-jelölést annak idején.


11. Babette lakomája

Babette férje és fia halála után a polgárháborús Franciaoszrágból egy vallásos dán faluba menekül, ahol házvezetőnőnek szegődik. Amikor nyer a lottón, úgy dönt, megvendégeli a falu lakóit, és igazi francia lakomát rendez az elegancia és az egyensúly jegyében. A fényűző összejövetellel sikerül egy kis derűt csempészni az emberek életébe: a finom ételek visszahozzák a puritán lakosság életörömét, és sikerül újra felfedeztetni velük az ételek és az élet nyújtotta élvezeteket.

A lakoma:

 + 1: Szindbád

Bár alapvetően nem az étel köré épül a legendás magyar klasszikus, azért ne feledkezzünk meg a magyar filmtörténet egyik legemlékezetesebb és egyben leggyönyörűbb ételjelenetéről: a kulináris élvezetekben és női szívek között boldogságát kereső Szindbád ebédjéről. "És forró legyen, mint a babám szíve!"

Ezek is érdekelhetnek