A 6 legnépszerűbb diéta 2022-ben, ha fogyni szeretnél

default user icon
MME
Még nem olyan távoli a decemberi ünnepi időszak, ami a vércukorszintet az egekig emelő, fogyókúrára fittyet hányó nagy családi étkezésekről szólt. De most már minden más, hiszen diétázol! Vagy ha még nem, biztosan fogsz… Ismerd meg 2022 legnépszerűbb diétáit!

A legnépszerűbb diéták listáját nem olyan könnyű összeállítani anélkül, hogy önmagunkat ismételnénk. Persze mindig felbukkannak újabb és újabb „sztárdiéták”, de ezek vagy el sem jutnak a nagyközönséghez, vagy nem sikerül elég lelkes hívet gyűjteni a kitalálóknak, így szép lassan a feledés homályába vesznek. Íme, a mi listánk!

1. Volumetrikus diéta

Kiknek ajánlott?

Akik nem hajlandók éhezni és fontos a tányérjukon lévő étel mennyisége.

Miért népszerű?

A Barbara Rolls által kidolgozott Volumetrics Diet a leghatékonyabb ha a hosszú távú hatásokat nézzük. A diéta nem az étkezések számára összpontosít, hanem az ételek energiasűrűségére koncentrál: ennek helyes meghatározása ugyanis csökkenti az éhségérzetet és fogyáshoz is vezet.

Hogyan működik?

Rolls arra a következtetésre jutott, hogy a jóllakottság érzése elsősorban az elfogyasztott táplálék mennyiségétől függ. A diéta lényege, hogy azonos térfogat mellett a különböző ételek kalóriaértéke nagy eltéréseket mutathat. Tehát vannak ételek, amelyek nagyon magas energiatartalommal rendelkeznek (ilyenek a sok zsiradékot tartalmazó élelmiszerek, a sütemények, az olajos magvak), míg a rostdús zöldségek, a zsírszegény tej, a rántás, habarás nélkül elkészített zöldséglevesek kis kalóriaértékűek, ugyanakkor képesek megtölteni a gyomrot, ezáltal elűzni az éhséget.

Fogyasztható élelmiszerek:

✔ friss gyümölcsök
✔ zöldségek
✔ levesek
✔ teljes kiőrlésű tészták
✔ alacsony zsírtartalmú baromfihús
✔ alacsony zsírtartalmú tejtermékek

Tiltólistás élelmiszerek:

✖ édességek
✖ diófélék
✖ vaj
✖ olaj

Véleményünk

Az étrend biztonságos és fenntartható, de figyelni kell, mert túlságosan csökkentheti az egészséges zsírok, például a diófélék mennyiségét, amelyek elősegítik a zsírban oldódó tápanyagok felszívódását.

2. Mayo diéta

Kiknek ajánlott?

Elszánt fogyókúrázóknak, akik jól tűrik az éhezést (első szakaszra vonatkozóan).

Miért népszerű?

Ezt a diétát a Mayo Klinika szakemberi alkották meg. A friss zöldségek és gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák és az alacsony zsírtartalmú fehérjeforrások fogyasztását hangsúlyozza, de ami igazán kiemelkedővé teszi ezt a diétát az az, hogy nagy hangsúly fektet az életmód megváltoztatására. Azt tanítja, hogy az egészséges életmód túlmutat a tányéron, fontos a rendszeres mozgás, a mentális állapot.

Hogyan működik?

A Mayo diéta két részből áll: az első rész egy kéthetes szakasz, amelynek célja 5-7 kilós fogyás, míg a második rész a hosszú távú egészségre összpontosít és élethosszig kell követni. A 14 napos első szakaszt követően a nemnek, aktivitásnak, egészségi állapotnak megfelelő kalóriabevitelt határoz meg, mozgással kombinálva.Fogyasztható élelmiszerek:

✔ gyümölcsök
✔ zöldségek
✔ teljes kiőrlésű gabonák

Tiltólistás élelmiszerek:

✖ édességek
✖ telített- és transzzsírok
✖ hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek

Véleményünk

Az első két hét nagyon szigorú, a napi bevitt kalóriamennyiség nem haladhatja meg az 1000 kalóriát. Könnyű visszaszedni a leadott kilókat és nagyon legyengíthet. Az ezt követő szakasz viszont maga az egészséges életmód alapja – csak el kell jutni addig.

3. Súlyfigyelő diéta

Kiknek ajánlott?

Akiknek szükségük van minden nap támogatásra, biztatásra, tapasztalatcserére.

Miért népszerű?

Ahelyett, hogy bizonyos élelmiszerek korlátozására összpontosítana, a mértékletességet hangsúlyozza, így sokkal könnyebben kezelhető, mint más diétás programok. Erőteljes a támogató hálózata: a virágzó online közösségtől a személyes találkozókig minden elérhető a csoporttagoknak.

Hogyan működik?

Alapja a pontozás: pontokat rendelnek az ételekhez. Egy rántott hús nagyon sok pontot ér, míg egy adag párolt zöldség csak 1-2 pont. Lehet enni, de ha összegyűlt a napi engedélyezett pontszám, akkor onnantól kezdve nincs kaja. A pontok az életkortól, a súlytól és a magasságtól függnek.

Fogyasztható élelmiszerek:

✔ friss gyümölcsök
✔ keményítőt nem tartalmazó zöldségek
✔ sovány fehérjék

Tiltólistás élelmiszerek:

✖ telített zsírok
✖ édességek

Véleményünk

A diéta alapja a „csordaszellem” és az ehhez társuló összetartozás érzés ereje. Együtt könnyebb! - állítják a résztvevők, és ez igaz, hiszen rengeteget jelent, ha olyan emberek fognak össze, akiknek közös a céljuk. Azok, akik személyesen találkoznak, jobb eredményeket tudnak felmutatni, mint akik csak virtuálisan vagy online osztják meg a tapasztalataikat.

4. Nutrisystem diéta

Kiknek ajánlott?

Kényelmeseknek, akik nem szeretnek a konyhában pepecselni.

Miért népszerű?

Nem kell gondolkodnod az étrend összeállításán: személyre szabott fogyástervet kapsz, amely összeállítása olyan tényezőkön alapul, mint a nemed, súlyod, magasságod, aktivitásod, fizikai állapotod és még sok más. Ezután előre csomagolt, előre kiadagolt ételeket kapsz, így megkímélnek a kalóriaszámlálástól, a vásárlástól és a főzéstől.

Hogyan működik?

A program pontosan kiadagolt és GI-érték szempontjából megfelelő ételeket ajánl reggelire, ebédre és vacsorára, valamint legalább napi egy mellékétkezésre. A javasolt ételek közé a teljes kiőrlésű pékáruk és tésztafélék, a sovány húsok, a halak, a tojás, a zöldségek, a gyümölcsök és a zsírmentes tejtermékek tartoznak, ezeknek ugyanis alacsony, illetve közepes a glikémiás indexük. (Vagyis nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, hogy a gyors inzulinválasznak köszönhetően hamarosan újra farkaséhes legyél, emellett a zsírraktározás is fokozódjon.)

Fogyasztható élelmiszerek:

✔ egészséges zsírok
✔ sovány fehérjék
✔ élelmi rostok

Tiltólistás élelmiszerek:

✖ igazából nincs ilyen: a nutrisystem a mértékletességre és az adagok szabályozásra összpontosít, így még az édesség is belefér.

Véleményünk

Klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy az előre csomagolt, adagolt élelmiszerek nagyon hasznosak lehetnek – különösen azok számára, akik úgy érzik, hogy egyébként nem tudják kontrollálni az étkezésüket.

5. Északi (skandináv) diéta

Kiknek ajánlott?

Akik szeretnék megőrizniük optimális testsúlyukat.

Miért népszerű?

A növényközpontú skandináv diéta során olyan tápanyagokat fogyasztasz, melyek egészségre gyakorolt jótékony hatása már évszázadok óta ismert. A skandináv étrend csökkentheti a stroke kockázatát, javíthatja a vérzsírprofilt, javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vérnyomást. A makro- és mikrotápanyag-bevitelre vonatkozó ajánlásokat is kielégíti – mindezt az élelmiszerboltokban könnyen beszerezhető összetevőkkel.

Hogyan működik?

Az észak-európai étkezési szokásokat követi, azaz az étkezések alapját a gyümölcsök (különösen a bogyós gyümölcsök népszerűek), a gyökérzöldségek, a tojás és a halak adják. Lényegesen kevesebb cukrot és zsírt tartalmaz, mint az átlagos európai étrend.Fogyasztható élelmiszerek:

✔ gyümölcsök
✔ zöldségek
✔ hüvelyesek
✔ halak
✔ tojás

Tiltólistás élelmiszerek:

✖ hústermékek (baromfi is)
✖ tejtermékek
✖ édességek

Véleményünk

Mivel az étrend középpontjában a szezonális és a helyi termelőktől megvásárolható élelmiszerek, alapanyagok állnak, az étrend összeállítása viszonylag nagy kihívást jelenthet. Érdemes figyelni arra, hogy milyen halat fogyasztasz, ugyanis a magas higanytartalmú tengeri halak nagyobb mennyiségben ártalmasak az egészségre.

6. Paleolit diéta

Kiknek ajánlott? 

Sportolóknak, illetve akik el akarják kerülni a civilizációs betegségek kialakulását.

Miért népszerű?

Nem kell a következő Gordon Ramseynek lenned ahhoz, hogy elkészítsd az ételeidet. A „barlanglakó diétának” is nevezett paleo diéta nagyszerű lehetőség azoknak, akik nem tudnak – vagy egyszerűen nem akarnak – főzni. A legtöbb étel olyan alapvető összetevőkből áll, amelyeket őseink fogyasztottak, így beszerzésük is egyszerű.

Hogyan működik?

A paleo diéta kizárja azokat az ételeket, amelyek a kőkorszakban nem léteztek – így a gabonafélék, hüvelyesek, tejtermékek, só, finomított cukrok és feldolgozott olajok nem megengedettek. Ehelyett a sovány húsra, halra, zöldségekre, gyümölcsökre, gyökerekre, tojásra és diófélékre összpontosít.Fogyasztható élelmiszerek:

✔ sovány húsok
✔ halak
✔ zöldségek
✔ gyümölcs
✔ tojás

Tiltólistás élelmiszerek:

✖ gabonák
✖ hüvelyesek
✖ tejtermékek
✖ só
✖ finomított cukrok

Véleményünk

Bár a diéta a fehérjékre, a gyümölcsökre és zöldségekre, valamint a minimálisan feldolgozott élelmiszerekre helyezett hangsúly miatt fogyáshoz vezethet, szükségtelen a teljes kiőrlésű gabonák, a tejtermékek és az olyan egészséges élelmiszerek, mint például a bab és az édesburgonya mellőzése az étrendedből. A többi szénhidrátszegény diétához hasonlóan ez is segíthet a cukorbetegeknek abban, hogy jobban egyensúlyban tartsák a vércukorszintjüket – ráadásul a gyümölcsfogyasztás is megengedett.

Ezek is érdekelhetnek

Friss