Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Top 3 piac, ahova el kell menni!

Ne csak vendéglőket keress fel külföldön, ha érdekel a gasztronómia, hanem látogass el a piacokra is! Ez a legjobb módja, hogy lásd, miből készülnek a helyi finomságok.
1.  Naschmarkt: a nassolók piaca Bécsben

Az egyik legnépszerűbb bécsi turistalátványosság a Szecesszió Háza és az Opera közelében található. Az 1774 óta létező piacot kezdetben Aschenmarkt néven említik, mert régen szeméttelep volt a helyén, ahova a hamut (Asche) is hordták a kályhákból. Egy másik magyarázat szerint az akkori piacon tölgyfa (Eschholz) sajtárból mérték a tejet a vásárlóknak. A nassolni szóból eredeztethető elnevezés a 19. században terjedt el, amikor már olyan csemegéket is árultak, mint a datolya és a cukrozott narancshéj.

Gasztroközpont

A heti 60 ezer látogató számára másfél száz stand, vendéglátó­ és szórakozóhely gondoskodik a színes gasztronómiai kínálatról. Itt a világ minden tájáról vásárolhatsz finomságokat, sőt a nemzetközi konyha remekeit is megkóstolhatod, méghozzá méltányos áron. Sokak szerint itt van Bécs legjobb halétterme, és Michelin­csillagos helyre éppúgy beülhetsz, mint büfébe és kifőzdébe.

Császármorzsa recept >>> 

Egészségtdatos várárlóknak

Az egészségtudatos vásárlók szombatonként tizenegy, Bio­Eck feliratú zászlócskával jelölt standnál válogathatnak a gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, pékáruk és húsáruk között. Hentespultból kevesebb van, mint amennyit egy itthoni nagy piacon elvárunk, de a húsok gyönyörűek, és felvágottból, kolbászból, sonkából lenyűgöző a kínálat. A zöldségesek a szezonális áru mellett szinte minden olyan egzotikus gyümölcsöt árulnak, amely bírja a szállítást. Ne hagyd ki a halasokat, valamint a sajt­ és a fűszerárusokat sem! Ha elveszettnek érzed magad a standok rengetegében, töltsd le az okostelefonodra az ingyenes Wiener Märkte alkalmazást, ez a Naschmarkt árukínálatát, nyitvatartását és alaprajzát is tartalmazza.
Az applikáció itt érhető el: Märkte­App

Erre ügyelj!

Vasárnap a piac zárva tart, de pénteken és szombaton 11 és 13 óra között – hét másik bécsi helyszínnel együtt – részt vesz az élőzenével és meglepetés­előadásokkal fűszerezett Zenepiac programban. (Az első koncert idén május 6­án lesz.) Ha szombaton érkezel, bolhapiacon is nézelődhetsz!

2. La Boqueria: fantasztikus bőség Barcelonában

Az Európa legszebb korzójának tartott sétálóutca, a Las Ramblas szomszédságában található Mercat de Sant Josep – közkeletű nevén a La Boqueria – a város legnépszerűbb élelmiszerpiaca, amely elkápráztat a gyönyörűen összerendezett árukkal és a színek kavalkádjával, A piac története egészen 1217­ig nyúlik vissza, amikor egy feljegyzés tanúsága szerint húst árultak az utazóknak a régi városfal egyik kapuja előtt felállított asztalokról. Az is biztos, hogy a környékbeli gazdálkodók a 19. századig egy körbekerítetlen vásártéren (Pla de la Boqueria) árusították a terményeiket és egyéb portékáikat. A piac címere a La Ramblas felőli bejárat felett látható. Több mint 300 standjával ez a legnagyobb piac Katalóniában, sőt egész Spanyolországban.

Csúcskínálat

A kínálatban a tenger gyümölcsei legalább olyan fontos szerepet kapnak, mint a zöldségek, gyümölcsök és hentesáruk, a színhúsoktól a belsőségekig. A La Boqueria vasárnap kivételével reggel 8­tól este fél 9­ig tart nyitva, de érdemes minél korábban érkezni, mert órákig lehet bolyongani és kóstolgatni. Közben garantáltan elcsábulsz a mindenfajta ízben, illetve kombinációban kínált friss gyümölcssalátáktól, a turmixolt gyümölcsitaloktól és a temérdek édességtől! Ha megéhezel, csipegethetsz egy tapasbárban vagy akár helyben meg is ebédelhetsz. Nem mellesleg, a piac környékén vannak Barcelona legjobb éttermei, amelyek innen szerzik be a friss hozzávalókat. 

3. Damnoen Saduak: Ázsia legnagyobb úszó piaca

A Bangkoktól délnyugatra, kb. 100 kilométer távolságban található thaiföldi piacot elözönlik a szervezett csoportokban és egyénileg érkező turisták, de ennek ellenére is elfelejtheted a modern bevásárlóközpontok világát, és úgy érezheted magad, mintha visszakerülnél a múltba.A 32 kilométer hosszan, cölöpökre épült lakóházak között kanyargó Damnoen Saduak csatornát 1866­ban IV. Rama király parancsára kezdték építeni a gyümölcs­ és zöldségtermesztésre kiválóan alkalmas, termékeny talajú vidéken, hogy megkönnyítsék a tartományok közötti utazást.

ázsia velencéje

A piac három, nagyobb részből – Ton Khem, Hia Kui, Khun Phitak – áll, melyek összeköttetésben vannak egymással, de csak vízi úton lehet őket megközelíteni. A piacon való szárazföldi közlekedést gyaloghidak teszik lehetővé. Délkelet-Ázsia Velencéjének lagúnáiba a hajnali óráktól délig folyamatosan, százával érkeznek az árusok, és a vízről kínálják a saját terményeiket, portékáikat. A hosszú és lapos egyszemélyes csónakokban többnyire szalmakalapot viselő asszonyok ülnek, és a nálunk is kapható trópusi g mölcsök mellett számunkra kevésbé ismert helyi különlegességeket – pl. rambutánt, guavát, duriánt, jackfruitot –, valamint friss zöldségeket, halat és kenyeret, péksüteményt árulnak. A szűk csatornákon fel­alá evezve hosszú bot segítségével adják ki az árut és veszik el a pénzt. Alkudozni kötelező!

ő!

főzés a csónakban

Számos csónakban működik egyszerűen felszerelt mobil konyha, és a 30 fokos hőségben faszén fölött, wokserpenyőben, helyi alapanyagokból, frissen készülnek az ínycsiklandó thai ételek.

Ezek is érdekelhetnek