Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Étkezőkocsi luxuskivitelben: a világ 3 legjobb vonatétterme

default user icon
MME
Elképzelted már, milyen jó volna, ha finom falatokat tennének eléd a villamoson vagy a vonaton, miközben az ablak előtt elsuhanó látványt bámulod? Megmutatjuk, hol válthatod valóra az álmodat!
Colonial Tramcar, Melbourne – a gyarmati idők hangulata

Az ausztrál nagyvárosban a világon elsőként, 1983-ban indítottak éttermi különjáratot, amely azóta is változatlan népszerűségnek örvend és egyben mintául szolgál a hasonló vállalkozásoknak. A viktoriánus hangulatot idéző, korhűen felújított, de légkondicionált és természetesen mosdóval komfortosított veterán villamoskocsikba speciális lengéscsillapítókat is beépítettek, hogy az étel-ital ne a vendégek ölében landoljon.

Ajánlatos jó előre asztalt foglalni , és a turistáktól is elvárják, hogy az elegáns környezethez illő öltözékben jelenjenek meg.

A járatokon naponta háromszor szolgálnak fel menüt: délben 4 fogásos ebédet, este pedig egy 3 fogásos korai és egy 5 fogásos késői vacsorát. A catering cég által szállított ételeket egy kis fedélzeti konyhán főzik készre. Az ausztrál konyha specialitásaihoz bőséges italválaszték társul.

Glacier Expressz, Zermatt–Davos/St. Moritz – a világ leglassúbb expresszvonata

A két végállomás közötti kb. 300 kilométeres távot 8 óra alatt, 291 hídon, 91 alagúton és számos viadukton keresztül teszi meg a modern panorámakocsikkal közlekedő szerelvény, ám a hosszú menetidő szinte minden perce új élményeket tartogat. A kényelmes ülésekből remekül lehet fényképezni a Rajna völgyének vadregényes szurdokait és a svájci Alpok hósipkás csúcsait, köztük a Toblerone csokoládé kitalálóját – állítólag – megihlető, piramis alakú Matterhornt.

2006 óta a Glacier Expressz utasainak a saját ülőhelyükön szolgálják fel a meleg ebédet. Csupán jelezni kell a pincérnek, és máris az asztalunknál terem. A naponta változó 3 fogásos menüt és az étlapról választható többi ételt egyaránt frissen készítik a vonaton. Bár hagyományos étkezővagon nincs, a szerelvény közepén található panorámás bárkocsiban az éhségünket is csillapíthatjuk könnyű harapnivalókkal. A gyakori emelkedők ellenére nem kell aggódni, hogy kilöttyen a borunk, mert speciális ferde talpú pohárban kapjuk, amelyet csak a megfelelő irányba kell fordítani.

Tram Experience, Brüsszel – az étvágy villamosa

A belga főváros legszebb utcáin 2012 óta hétfő kivételével naponta közlekedik a Brüsszel gasztronómiai hírnevét öregbíteni hivatott élményvillamos. Egy 50 éves járművet alakítottak át mozgó étteremmé, amelyet az Electrolux jóvoltából a legmodernebb konyhai berendezésekkel szereltek fel. A vendégek két- és négyszemélyes asztalok mellett foglalhatnak helyet, és vacsorázhatnak a bő kétórás városnézés alatt.


A július 17-éig tartó 2015–2016-os szezon különlegessége, hogy a 4-6 hetente megújuló hatfogásos menüket a világ minden táján (többek között Belgiumban, Mexikóban, Dél-Afrikában) dolgozó neves női séfek álmodták meg. Receptjeiket Denis Roberti készíti el a fedélzeti látványkonyhában. Ezenkívül a séf péntek esténként az előző szezonok legkedveltebb fogásaiból összeállított parádés 7 fogásos menüvel kényezteti az ínyenceket. Ilyenkor az utazás 2 óra 45 percig tart, hogy sietség nélkül élvezni lehessen a Michelin-csillagra érdemes finomságokat.

További gasztronómiai érdekességeket itt találsz >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss