Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Top 3 pincészet Tokajtól Kalocsáig a minőségi borok és a természet szerelmeseinek

Itt vannak a legjobb hazai pincék! Tarts velünk az Év Pincészetébe, és mutatunk történelmi pincesort, sőt egész pincefalut is.

Patricius Borház Tokaj

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002 óta jutalmazza azt a borászatot, amely az adott évben a legtöbbet tette a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért. Idén a tokaj-hegyaljai Patricius Borház lett az Év Pincészete

A birtokot 2000-ben alapító Kékessy család a 17. századig visszanyúló gyökerekkel rendelkezik a borvidéken. Társaságuk fontosnak tartja a szőlészeti-borászati hagyományok ápolását és aktívan részt vesz a térség kulturális életében. Bodrogkisfalud határában eredeti szépségében rekonstruálták a régi borházat, a 2005-ben létesített korszerű feldolgozó üzemüket pedig a tájba illeszkedően a földbe süllyesztették, és 2013-ban elnyerték a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat. A fogadóépület verandájáról ráláthatsz a Tokaj-hegyre, a Bodrog árterére és a 85 hektáros termőterületre

A 7 dűlőben főleg furmintot, hárslevelűt, sárga muskotályt, zétát és kövérszőlőt szüretelnek, amelyeket kíméletes gravitációs technológiával dolgoznak fel. Kóstold meg a nemzetközi versenyeken aranyérmekkel díjazott aszúikat, eszenciáikat, késői szüretelésű és száraz boraikat, pezsgőiket! (A borházlátogatást előzetesen egyeztetni kell.)

Részletek >>> 

Farkasmályi pincesor

A 13. századi írásos emlékek már tartalmaznak a Gyöngyös környéki szőlőskertekre vonatkozó utalásokat. Farkasmályon is régóta foglalkoznak bortermeléssel, és az idők folyamán 26 pincét mélyítettek a Mérges-patak bal partján található andezittufa falakba. Ezek többségét folyosókkal összekötötték, így létrejött Közép-Európa egyik legnagyobb kézzel vájt, egyterű pincerendszere. A pincesor a két világháború között élte fénykorát, majd hanyatlásnak indult, ám az 1980-as években kezdődött rekonstrukciónak köszönhetően 2015-re visszanyerte régi szépségét. A 160 éves platánfák alatt tárt ajtókkal és jó borokkal fogadják a látogatókat többek között a romjaiból újjászületett történelmi Balla-présházban, az Orczy-féle kettős pincében és a Haller-borospincében, ahol borászati eszközöket, óriási hordókat, díszes kádármunkákat is kiállítottak. Farkasmályt autó- és kerékpárúton vagy a Gyöngyösről induló kisvonattal lehet megközelíteni. A gazdáknál egyénileg is végigkóstolhatod a Mátrai borvidékre jellemző fehéreket (persze a vörösekről sem kell teljesen lemondanod), de érdemes vezetett bortúrára jelentkezni az interneten.

Részletek >>> 

Hajósi pincefalu

A Kalocsától mintegy 20 km távolságban fekvő Hajós határában – a Duna Borrégió Borút Egyesület állomásán – 24 hangulatos utcácska alkotja Európa legnagyobb összefüggő pincefaluját. A Hajós–Bajai borvidéken a 18. században betelepített svábok lendítették fel a szőlőtermesztést. A pincefaluban 1840-ben épült az első szerény présház, amelyet a 19. század végéig több mint 800, egyre díszesebb építmény követett. Jelenleg 1200 pince sorakozik egymás mellett, amelyeket kézzel vájtak a löszhátba. A település az 1970-es években kezdett magához térni a világháborúk és a kitelepítések okozta sokkból, majd a 80-as években megindult a borturizmus is.

Az itteni borok kiváló minősége a gazdák precíz munkája mellett a talajnak is köszönhető: a nedűket a homokos rétegek alatti löszös alapkőzet varázsolja mélyvörössé, zamatokban gazdaggá. Országosan ismert a hajósi cabernet franc és sauvignon, de ne mulaszd el megkóstolni a kékfrankost, a zweigeltet, a pinot noir-t és a (kissé háttérbe szorult) kadarkát sem. A fehérborszőlő-fajták aránya jóval kisebb, de azért szép cserszegi fűszeres és olaszrizling is kerül a hordókba.

Részletek >>> 

HOL EGYÜNK, HA TOKAJBAN JÁRUNK? 5 SZUPER GASZTROHELYSZÍN >>> 

EGER, VILLÁNY, TOKAJ - 3 SZUPER SZÁLLÁS BORKEDVELŐKNEK >>> 

Még több izgalmas helyet találsz itt >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss