Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tönköly, a csodagabona

default user icon
SB
A tönköly nagyon egészséges, pozitív hatással van nemcsak a testre, de a lélekre is. Mindent kibíró gabonafajta, így termesztéséhez nem szükségesek vegyszerek, növényvédők. Lisztjéből kiváló, hosszan elálló kenyereket készíthetünk, de cikkünkből megtudhatjátok, hogy mire jó még.
Tönkölytöri

8000 éve jelen van a Kárpát-medencében, egyes források szerint Nyugat-Ázsiából, mások szerint Észak-Európából érkezett ez a csodálatosan egészséges gabona. A búzával való keresztezés ellenére, hála a nemesítők munkájának, őrzi ősi tulajdonságait. Az 1800-as évek végén még a legnépszerűbb gabonafajta volt Európában, de a nagyobb hozamú, könnyebben betakarítható búza sajnos kiütötte a nyeregből. Előnye, hogy magasabban fekvő területeken is megterem, jól tűri a hideget. Szerencsére az elmúlt években újra előtérbe kerültek előnyös tulajdonságai, és ma már nemcsak biok és vegák kedvence.

Mindent kibír

Termesztése során nem szükséges vegyszereket, gyomirtókat használni, nagyon jól tűri a szárazságot, a tápanyaghiányos talajt és a változékony időjárást is. A csernobili katasztrófa után a tönkölybúzát vizsgálva kiderült, hogy az nem vett fel sugárzó anyagot, nehézfémeket.

 

Miért egészséges?

Nem csak fehérjében, de vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, egészséges test és lélek fogyasztóinak jutalma. Tartalmaz egy olyan aminosavat, ami emeli a szervezet szerotonin szintjét, így boldogító gabonaként is számon tartják. A tönkölybúzát fogyasztók nagyobb koncentrációs képességről számoltak be, vizsgaidőszakban, munkahelyi megterhelés esetén érdemes bevetni. Magas rosttartalma miatt nagyon jó hatással van a belekre, az emésztésre, jól használható hasnyál és májerősítőként is.

Gluténtartalma magas, lisztérzékenyek nem fogyaszthatják, viszont a cukorbetegeknek nagyon ajánlott. Hosszú betegségek után roboráljunk tönkölylisztből készült ételekkel. Bőrbetegségekkel, gyulladásokkal küzdők is sikereket érhetnek el vele, sőt daganatos betegségek kezelésében is nagyon jó eredményeket értek el vele.

Mit készítsünk belőle?

A zöld, még éretlen tönkölyszárból búzafűlé készíthető, ami egy keserédes, érdekes ízű, nagyon egészséges ital.

Lisztjéből fantasztikus, tömör és hosszan elálló kenyerek, péksütemények készíthetők. Nagyon finom a tönkölypogácsa, tönkölylisztes galuska is. Kezdő tönkölyfelhasználók keverjék búzaliszttel, hogy hozzászokjanak az ízéhez. Süteményekhez, édességekhez is felhasználható.

Pelyvájából (a gabonaszemet körülölelő levélke) gyógyító párnákat készítenek.

A tönkölyszemeket vízbe áztatva rizsszerűen is felhasználhatjuk, főzzük legalább fél órán át.

A búzasörhöz hasonlóan a tönkölyből sört is lehet készíteni, sőt pörkölve pótkávéként is felhasználható.

A szejtán

Tönkölyjava és szejtán néven is megvásárolhatjuk a bioboltokban ezt a tönkölylisztből vízzel és tengeri sóval készülő rendkívül fehérjedús élelmiszert. Kiváló húspótló, lehet belőle pörkölt, de sütni, rántani is kiváló.

Tönkölyös-hajdinás reformpástétom vegáknak

Hozzávalók:
1/2 pohár (kb. 2 dl) tönkölybúza
1/2 pohár hajdina
1/2 pohár hántolt árpa
3 pohár víz
1 db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 kanál olívaolaj
4 kanál szójaszósz
majoranna, bazsalikom, só, bors

Elkészítés: Az olívaolajat egy lábosban felhevítjük, az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a megmosott tönkölybúzát, a hajdinát és az árpát, fűszerezzük és 2-3 percig pirítjuk. Ezután engedjük fel a vízzel és fedő alatt 20-30 perc alatt megfőzzük. Ha elpárolog a víz, pótolni szükséges. Lekapcsoljuk a lángot, ráöntjük a szójaszószt, megkavarjuk és állni hagyjuk 10-20 percet, hogy a maradék levet is magába szívja. Ha kihűlt, 3/4 részét kézimixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük (ha nagyon összeáll, néhány csepp olívaolajat hozzá lehet adni), majd a maradékot is hozzákeverjük. Kevés citromlével ízesíthetjük. Lehűtve pirított barnakenyérrel, paradicsommal, kígyóuborkával finom, de zöldségmártogatósnak is kitűnő!

Reform pizza

Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy graham  liszt
20 dkg tönkölybúza  liszt
10 dkg rétesliszt
2,5 dkg élesztő
0,5 dl olaj
3-4 dl víz
1 teáskanál só
2 evőkanál burgonyapüré pehely*
zöldfűszerek (oregánó, petrezselyem, zeller stb)
A tetejére:
fél szál póréhagyma
30 dkg gomba
3-4 db paradicsom apró kockára vágva
1 üveg sűrített paradicsom
sajt
pizza fűszerkeverék
Tehetünk rá sonkát, szalámit vagy bármilyen más zöldséget is.

Elkészítés: Az élesztőt langyos vízben felfuttatjuk, a hozzávalókkal összedolgozzuk, 10 percig kelesztjük. Olajos kézzel rásimitjuk a tepsire, megpakoljuk a zöldségekkel, tetejére sajtot reszelünk, megszórjuk a fűszerekkel. Kb. fél órát meleg helyen kelesztjük, addig a sütő is bemelegszik. Megsütjük.

Sokmagos tönkölypogácsa

Hozzávalók:
1 kg tönköly  liszt
5 dkg élesztő
1 nagy pohár tejföl
1/2 dl tejszín
1 dl tej
cukor

kb. 20-25dkg vegyes mag (szezám, len, napraforgó, fenyőmag és tökmag)
mangalicazsír

Elkészítés: A cukrozott, langyos tejben felfuttatott élesztőből, az alapanyagokból kelt tésztát gyúrunk, amibe belekeverjük az előre lepirított magvakat, valamint annyi mangalicazsírt, amennyit a tészta igényel. Ízlés szerint sózzuk. Kb. fél órát pihentetjük, majd átgyúrjuk, és ismét pihentetjük kb. 20 percig. Végül deszkára tesszük, és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Ezek is érdekelhetnek