Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Nem hiszed el, milyen szigorú Tom Brady diétája

default user icon
MME
Tom Brady minden idők egyik, ha nem a legjobb NFL-játékosa 2022. év elején bejelentette visszavonulását, de aztán meggondolta magát, és mégis a folytatás mellett döntött egészen 2023 februárjáig, amikor végleg szögre akasztotta cipőjét, és nyugdíjba vonult a Tampa Bay Buccaneerstől. A 45 éves sportoló ma is kirobbanó formában van, amit – saját bevallása szerint – a sport mellett a táplálkozásnak köszönhet.

Brady az NFL történetének legsikeresebb játékosa hét Super Bowl győzelmével. Teljesen érthető, hogy a rajongókat még ma is minden érdekli, ami vele kapcsolatos, és ő szívesen osztja meg sikerének titkát. A New England Patriots egykori sztárja, majd a Tampa Bay Buccaneers irányítója a The TB12 Method című könyvében részletesen ír diétájáról, arról, hogy miként is táplálkozik egy igazi bajnok.

Az étkezéshez való hozzáállását egyébként a legtöbb ember túlságosan szigorúnak tartja. „Az általam követett rendszer a keleti és a nyugati filozófiák keveréke” – írja Brady a könyvében. „Az elvek, amiket követek, már ezer éve léteznek. Lehet, hogy egyesek számára korlátozónak tűnik a diétám, de számomra az lenne a furcsa, ha más módon étkeznék. Az emberek túl sok feldolgozott élelmiszert – sült krumplit, burgonyacsipszet, fehér kenyeret – fogyasztanak.”

Brady szerint az étrendje nem olyan szigorú, mint amilyennek látszik. Lehet, hogy sokak számára idegen, de csak azért, mert nincsenek tisztában azzal, hogy mire van szüksége valójában a szervezetüknek, illetve nem veszik figyelembe, hogy rendszeres sportoláskor a test extra igénybevételnek van kitéve. Nézzük, miből áll Tom Brady étrendje! (Ahogy Tom egy show-műsorban viccesen megjegyezte: sok-sok gyümölcsből, rengeteg folyadékból és pont megfelelő mennyiségű pizzából…)

A hidratálás kulcsfontosságú

Tom elképesztő mennyiségű folyadékot fogyaszt: miután reggel 6 órakor kipattan az ágyból, először megiszik 6 dl izotóniás italt. Ezután jöhet egy turmix, amely jellemzően mandulaitalból, áfonyából, banánból készül, és olajos magvakkal turbózza fel. A reggeli edzés közben izotóniás italt kortyol, edzés után pedig proteinshake-et iszik. Brady hangsúlyozza a hidratálás fontosságát: napi 12-25 pohár vizet iszik – ami egy átlagembernek nagyon sok, ő azonban sokkal keményebben edz, mint bármelyikünk.

Csakis gyulladáscsökkentő élelmiszerek – csalónappal

Az exjátékos hisz a lúgosításban, bár mint tudjuk, erre semmiféle tudományos bizonyíték nincs. „Amikor az ember elfogyasztja az ételt, akkor savas vagy lúgos hatást fejtenek ki a szervezet pH-jára. A savas ételek növelhetik a betegségek kockázatát” – állítja.

Brady lényegében sok növényi eredetű ételt és kevés sovány húst eszik. A húsnak hormonoktól és antibiotikumtól mentesnek kell lennie, igazából szinte csak fűvel táplált csirkét, kacsát, sertést és marhát eszik, halfélékből pedig vadlazacot. A cukor és a fehér liszt fogyasztása tilos, gabonafélékből csak teljes kiőrlésű jöhet szóba.

Brady filozófiája, hogy a testet megfelelő módon kell táplálni ahhoz, hogy csúcsteljesítményt nyújtson és minimalizálja a sérülés- és gyulladásveszélyt. Ennek fényében általánosságban elmondható, hogy Brady reggelije szinte mindig tartalmaz avokádót (az egészséges zsírok miatt) és tojást (tökéletes fehérjeforrás); többnyire salátákat és halat ebédel; vacsorára pedig párolt vagy sült zöldségeket eszik hússal. Ő is nassol: szívesen fogyaszt hummuszt, guacamolét nyers zöldségekkel vagy olajos magvakat. (Séfje elárulta, hogy amikor Brady még Gisele Bündchennel élt, otthonukban a felszolgált ételek 80 százaléka zöldségből és rengeteg gyümölcsből állt: a hűtő dugig volt szőlővel, áfonyával, almával, körtével, banánnal, uborkával, kelkáposztával és spenóttal.)

Azokon a napokon, amikor meccse volt, az étrendje roppant egyszerűen alakult: turmixot ivott és mandulavajas szendvicset evett, illetve energiazselével biztosította a szükséges ásványi anyagok és vitaminok bevitelét.

Bármilyen meglepő, Brady is tud lazítani: „A tiltás sokkal nagyobb stressz a szervezetnek, mint ha megeszel egy kis adagot a vágyott élelmiszerből” – figyelmeztet. „Ha szalonnára vágyom, eszem egy darabot. Ugyanígy vagyok a pizzával. Azonban ha már eszem, a legjobbat választom, amit csak lehet. Nem eszek meg ócska ételt, ami ráadásul nem is finom. És igen, eszem csokit is, ha nagyon megkívánom.”

TB12 diéta

Az elmúlt években Brady étkezése majdnem akkora figyelmet kapott, mint a pályán nyújtott teljesítménye. Az emberek akkor kezdtek érdeklődni az étrendje iránt, amikor elárulta, hogy főként növényi eredetű táplálékot eszik, gyulladáscsökkentő és lúgosító élelmiszerekre összpontosítva, amelyeket helyi termelőktől szerez be. Ügyel arra, hogy az asztalára kerülő élelmiszerek lehetőleg biogazdálkodásból származzanak, és figyel arra is, hogy elsősorban szezonális zöldségekből és gyümölcsökből fogyasszon.

A Tom Brady-diéta – más néven TB12 diéta – egy magas fehérjetartalmú, nagyrészt növényi alapú étrend, amely kizárja a glutént, a tejtermékeket, a kukoricát, a szóját, a nátrium-glutamátot, a kávét és az alkoholt, a GMO-kat, a cukrot, a transzzsírokat és a túlságosan feldolgozott élelmiszereket. Egyes gyümölcsök és zöldségek is tiltólistán vannak, csakúgy, mint bizonyos olajok. Brady azt állítja, hogy diétája energiát ad, megelőzi a csontsérüléseket, javítja a teljesítményt és segíti a test regenerálódást.

Mit enged a TB12 diéta?

Az étrend körülbelül 80 százalékban zöldségből, teljes kiőrlésű gabonából és babból áll. A maradék 20 százaléka sovány hús. A Tom Brady-diéta arra ösztönzi az embereket, hogy sok vizet igyanak, de az időzítés fontos. A terv szerint 30 perccel étkezés előtt kell inni, majd kerülni kell a víz ivását étkezés közben és utána egy órával. (Erre azonban nincs semmiféle tudományos magyarázat, sőt valójában ha étkezés közben vizet iszol, az segíthet az emésztési folyamatban…)

Amit lehet:

– brokkoli
– sárgarépa
– uborka
– zöldbab
– bab
– spenót
– édesburgonya
– cukkini
– avokádó
– csicseriborsó
– ananász
– narancs
– lazac
– csirkehús
– marhahús
– olajos magvak
– TB12 fehérjeporok és fehérjeszeletek

Tiltólistás ételek

– glutént és finomított szénhidrátot tartalmazó kenyerek, snackek, gabonafélék, tészták
– transzzsírok és telített zsírok
– tejtermékek
– túlzott só
– mesterséges édesítőszerek
– paradicsom, padlizsán, burgonya, paprika
– kávé (koffein) és alkohol
– feldolgozott élelmiszerek
– kukorica
– szója

Tom tanácsai az étkezéssel kapcsolatban

Alapvetően komplex szénhidrátok fogyasztását javasolja, hiszen ezek a profi sportolók számára kiemelkedő fontosságúak. A barna rizs, a quinoa és a köles több tápanyagot biztosítanak, mint finomított társaik.

A TB12 nagy hangsúlyt fektet elegendő mennyiségű növényi fehérje bevitelére. Ezek pótlására sokféle fehérjeport ajánl saját termékeiből: fehérjeporokat, fehérjeszeleteket, tejsavófehérje-izolátumot.

Brady azt javasolja, hogy kerüljük a tejtermékek fogyasztását, mert szerinte ezek is felelősek a szervezetben kialakuló gyulladásokért – ám meg kell jegyezzük, hogy ezt nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. A tehéntej nem okoz gyulladást a szervezetben, hacsak nem vagy allergiás a tej valamelyik összetevőjére. Sőt, a jó baktériumokkal rendelkező joghurtok gyulladáscsökkentő hatásúak.

A glutént is kiiktatja a diéta, mert Brady úgy véli, hogy gyulladáskeltő hatású. Azonban nincs elegendő bizonyíték a glutén gyulladáskeltő hatására, hacsak nem vagy lisztérzékeny.

Brady nem eszik paradicsomot, paprikát, padlizsánt, burgonyát, mert szerinte ezek felelősek lehetnek az ízületi gyulladásért. Ugyanakkor nincs olyan tanulmány, amely Tom elméletét alátámasztaná. Szakértők szerint ezek a zöldségek sok értékes tápanyagot tartalmaznak, fontos antioxidánsvegyületeket, így ha csak nem vagy allergiás valamelyikre, akkor nyugodtan eheted.

Brady ételei nem tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy mesterséges édesítőszert. Úgy véli, hogy a cukor rengeteg egészségügyi probléma okozója, és ebben bizonyos mértékig igaza van. A túlzott cukorfogyasztás az elhízás egyik vezető oka, a túlsúly pedig krónikus betegségekhez vezethet.

Brady diétája koffeinmentes. Valójában azt állítja, hogy még a kávét sem próbálta ki. Időnként megiszik egy csésze teát, de a savassága miatt nem iszik kávét. Meg kell azonban jegyezni, hogy a vese és a tüdő természetes módon egyensúlyozzák a szervezet pH-értékét, hogy az ne legyen se túl lúgos, se savas, így tudományosan ez a magyarázat sem állja meg a helyét.

Bár az olívaolaj és a kókuszolaj engedélyezettek a diétában, ezeknek transzzsíroktól mentesnek kell lenniük. Emiatt Brady ételeit soha nem készítik repceolajjal. Nyersen fogyaszt olívaolajat, főzéshez pedig kókuszolajat használ. Táplálkozási szakemberek is azt javasolják, hogy kerüljük a transzzsírokat, és korlátozzuk a telített zsírok mennyiségét a napi kalóriák legfeljebb 5–6 százalékára. Ez segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, de nem a gyulladást.

A diéta hátrányai

A komoly korlátozások miatt hosszú távon nem fenntartható. A friss, bio- és szezonális termékek fogyasztása sok ember számára lehetetlen a földrajzi helyzet és a magas árak miatt. Könyvében Brady merész állításokat tesz a lúgos ételek előnyeiről; úgy véli, hogy étrendje a savasság csökkentésével semlegesíti a szervezet pH-értékét. De a lúgos étrend egészségre vonatkozó jótékony hatásait még nem támasztották alá tudományos bizonyítékokkal.

Ha ezek után mégis kedvet kaptál Brady diétáját kipróbálni…

Tippek a bevásárláshoz:

Vásárolj a helyi termelői piacon friss, szezonális termékeket! Ha nincs termelői piac a környékeden, keress biogyümölcsöket és -zöldségeket az élelmiszerboltban.

Bevásárlólista:

  • Sovány fehérjék: lazac, laposhal, csirke, vágott sertéskaraj
  • Helyi szezonális zöldségek: spenót, kelkáposzta, rukkola, brokkoli, karfiol, sárgarépa, friss fűszernövények
  • Szezonális gyümölcsök: eper, málna, áfonya, grépfrút, narancs, banán, avokádó
  • Teljes kiőrlésű gabonák: barna rizs, quinoa, köles
  • Szárított hüvelyesek: feketebab, lencse, csicseriborsó
  • Diófélék és magvak: dió, mandula, kesudió, chiamag, lenmag
  • Olívaolaj és kókuszolaj
  • Bio helyi tojás
  • Mandulaital
  • Fehérjeporok és -szeletek

3 napos mintaétrend

1. nap

Reggeli előtt: 3 dl izotóniás ital
Reggeli: 2 tojásból rántotta, pulykasonkával, avokádóval
Tízórai: 1 banán
Ebéd: quinoasaláta zöldségekkel
Uzsonna: proteinszelet
Vacsora: sült lazac párolt brokkolival

2. nap

Reggeli előtt: 3 dl izotóniás ital
Reggeli: kis tálkányi zabkása (gluténmentes zabpehelyből) banánnal
Tízórai: turmix mandulaitallal banánból, áfonyából, ízesítve mandulavajjal, dióval, dúsítva chiamaggal, lenmaggal, tejsavóporral
Ebéd: vöröslencse-leves kelkáposztával
Uzsonna: hummusz zöldségcsíkokkal
Vacsora: natúr csirkemell barna rizzsel

3. nap

Reggeli előtt: 3 dl izotóniás ital
Reggeli: zöldséges omlett
Tízórai: 1/2 csésze szárított gyümölcs és dió keveréke
Ebéd: ráksaláta
Uzsonna: proteinszelet
Vacsora: gyömbéres csirke bordáskellel, quinoával 

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek