Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött ünnepi kalács

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 38 dkg búzaliszt (BL55)
  • 5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1,2 dl tej (2,8%-os)
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg marcipán
  • 20 dkg meggy (fagyasztott, magozott)
  • A kenéshez:
  • 1 db tojás
  • 4 evőkanál tej

Elkészítés

Elkészítés: Kivajazunk vékonyan egy 24 cm átmérőjű csatos tortakarikát.

A tészta összes hozzávalóit kimérjük a dagasztó géptáljába úgy, hogy az élesztő a sóval és a cukorral közvetlenül ne érintkezzen, majd sima tésztává dagasztjuk. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy nem tudunk sima felületet adni a tésztának, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagaszthatunk még a tésztába. Ezután letakarjuk a tésztát nedves konyharuhával, és 30-50 perc alatt duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán téglalappá (kb. 30x40 cm-re) nyújtjuk a tésztát, és vékonyan megkenjük vízzel. Egy nagylyukú reszelőn ráreszeljük a marcipánt, majd egyenletesen elhintjük rajta az alaposan lecsöpögtetett meggyet. Szorosan feltekerjük a tésztát, majd csigává tekerjük, és a hajtással lefelé az előkészített tortaformába tesszük.

Ismét kb. 30-50 percen át kelesztjük a kalácsot, majd egész tojással megkenjük, és előmelegített 170 C-os sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Közben egyszer átkenjük a kalácsot tejjel. Ha megsült, letakarjuk konyharuhával, és így hagyjuk kihűlni. Kihűlés után szeleteljük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss