Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött tészták: a barátfülétől a wontonig

default user icon
SB
Tészták és vízben főttek. Imádja őket felnőtt és gyerek.

A barátfülét vagy derelyét mindenki ismeri, hiszen még az iskolai menzákon is kivételesen nagy sztár, olasz rokona a ravioli, Kínában a wonton, a szlávoknál a pirog, Libanonban, Szíriában a sishbarak, a sor a végtelenségig folytatható. A megfőtt tésztát szórják sajttal, mákkal, tálalják különféle szószokkal, öntetekkel, de levesbetétként és olajban sütve is megállják a helyüket.

Barátfüle vagy derelye

Legismertebb a szilvalekváros, mákos vagy túróval töltött derelye, mely vízben főtt, töltött tészta. A barátfüle név etimológiája tisztázatlan. A tészta lehet burgonyás - a szilvásgombóc tésztájához hasonlóan -, de gyúrt tésztából is készítik. A töltelékek lehetnek sósak is, a magyar konyha ismeri a sajttal, káposztával, gombával töltött derelyéket is. A speciális forma eléréséhez jól jöhet egy derelyevágó, ami nemcsak vágja, de össze is nyomja a tészta széleit. Gyorsan elkészül. A vízben megfőtt tésztákat, pirított zsemlemorzsában vagy mákban forgatjuk meg.
Derelyéink >>> 
Barátfüle élesztővel >>>


 

Ravioli

Frissen és félkészen is kapható nálunk az olasz ravioli, melyet az olaszok általában paradicsomszósszal, olvasztott fűszeres vajjal, vagy pestós  szószokkal tálalnak. A töltelék lehet halas, sajtos (rikottás-spenótos vagy akár rikottás-csalános), paradicsomos, tökös, gombás, gesztenyés, articsókás, céklás püréből készült, de a sort itt is a végtelenségig folytathatjuk. A kis méretű raviolikat agnolinek (ejtsd: annyolíni, vagyis báránykáknak) is becézik és levesbetétként használják.
Ravioli receptek >>> 


Wonton

A kínai konyha kedvelt és nyugaton is egyre ismertebb étele a wonton. Dim sum étkezések gyakori szereplője. Levesbetétként és olajban sütve is fogyasztható, nagyobb áruházakban kész wonton lapokat is lehet vásárolni, melyeket csak meg kell tölteni.
A töltelék lehet darált húsos, rákos, hagymás, gyömbéres - és általában használunk az elkészítéskor szójaszószt és szezámolajat.
A wonton tésztát a mi derelyénkhez hasonlóan lehet háromszög alakúra hajtogatni, de elterjedtek a tarisznyaformák és rongylabdaszerűen is össze lehet gyúrni. A szecsuáni, shanghai, kantoni konyhák más- és másképp készítik a wontont.
Wonton receptek >>> 

Ezek is érdekelhetnek