Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött szőlőlevelek szárított paradicsommal és fekete olívával

60 perc
mester
átlagos

Elkészítés

Elkészítés: A töltelékhez a rizst alaposan megmosom, megszárítom. A salottákat, a paradicsomokat nagyon finomra vágom, a petrezselymet felaprítom.

1 teáskanálnyi olívaolajon üvegesre pirítom a hagymát, rászórom a rizst, a szárított paradicsomokat, és felöntöm a 3 dl vízzel, sózom, borsozom. Fedő alatt 10-12 perc alatt puhára párolom.

Amíg a rizs párolódik, előkészítem a tölteni való leveleket. Alapos mosás és szárítás után egy nagyobb szűrőbe rakosgatom őket. Nagyjából 1/2 l vizet felforralok, és leforrázom az előkészített szőlőleveleket. Ezáltal megpuhulnak, könnyen formázhatók lesznek. A leveleket lecsepegtetem, szétválasztom, a felesleges vizet papírtörlővel felitatom.

A már majdnem puha rizs alatt elzárom a lángot, hozzáadom az aprított petrezselymet és nagyjából 1 teáskanálnyi citromlevet. Alaposan összekeverem, fedő alatt kissé hűlni hagyom, így a rizs minden nedvességet és aromát felvesz.

A munkalapra terítek egy szőlőlevelet, a közepére 1 púpozott teáskanálnyi tölteléket helyezek, melyet kézzel kis hengerré formálok, majd szépen becsomagolom: jobbról, majd balról is ráhajtom a levélrészeket, végül felülről is – kis csomaggá alakítom. A többivel hasonlóan járok el.

Egy tűzálló tál aljára merek 2 merőkanálnyi zöldségalaplét, amit a maradék citrom levével teszek pikánsabbá. Erre sorakoztatom szorosan egymás mellé a kész dolmákat, majd annyi alaplét merek rájuk, hogy nagyjából a tekercsek feléig érjen. Az egészet lefedem (tető híján az alufólia is remek szolgálatot tesz), majd 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percet párolom.

A már puha és egyenletesen aranyló zöld töltött szőlőleveleket megfordítom, szobahőmérsékleten hagyom hűlni. Ezután tálaló tálba rakosgatom őket, a tetejükre kevés olívaolajat locsolok, félbevágott olívákkal ízesítem, az egészet beteszem néhány órára (még jobb egész éjszakára) a hűtőszekrénybe.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!
- Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss