Előkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a parajt leforrázzuk, leszűrjük, összevagdaljuk. A paprika húsát, kockákra vágjuk. Az újhagymát, a fokhagymát felaprítjuk. A zsemléket kis darabokra tépkedjük, ráöntjük a tejet, összekeverjük, és 5-8 percig állni hagyjuk. A tarját apró kockára vágjuk, és a paprikával, a hagymával együtt a zsemléhez adjuk. Beleütjük a tojást, hozzátesszük a parajt, a fokhagymát, és sóval, borssal, rozmaringgal ízesítjük. Az egészet összekeverjük. A húst megmossuk, hosszú pengéjű késsel felszúrjuk.
Elkészítés:
1. A sütőt 160 C-fokra előmelegítjük. A húst megtöltjük a töltelékkel, tepsibe tesszük, megszórjuk a sült fűszerrel. Aláöntjük az olajat, 1 dl vizet, majd a sütőben 80 percig sütjük. Gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet, hogy kellő szaftja legyen.
2. A körethez a zsenge répákat megtisztítjuk, megmossuk, és sós, forró vízben 10 percig főzzük, félretesszük a tálalásig. A káposztát megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük, és több részletben, forró, bő olajban sütjük 5-6 percig. Szűrőkanállal kivesszük, szalvétán leitatjuk, majd tálba téve összekeverjük csipetnyi sóval és a balzsamecettel. Ezt hidegen és melegen is lehet fogyasztani. A paprikát vastag csíkokra vágjuk, és forró olajon 3 percig sütjük, sózzuk.
3. Tálaláskor a húst felszeleteljük, meglocsoljuk a pecsenye levével, és a zöldségekkel tálaljuk. Krokettet is kínálhatunk hozzá (receptjét lásd külön).
Elkészítés (krumplikrokett):
1. A krumplit alaposan megmossuk-megsikáljuk, héjastól megfőzzük, áttörjük, hűlni hagyjuk.Ha teljesen hideg az áttört krumpli, összegyúrjuk a tojással, az olajjal, a darával, csipet sóval, és annyi liszttel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. (Vigyázat, a meleg krumplitól ragacsos, gyúrhatatlan lesz a tészta!)
2. A gyúródeszkánkat meglisztezzük, a tésztából kisebb golyókat vagy ujjnyi vastag, kb. 5 cm hosszú rudakat sodrunk.
3. Serpenyőben az olajat felforrósítjuk, és aranybarnára sütjük benne a kroketteket. Konyhai papírtörlőn leitatjuk róla az olajat, és forrón tálaljuk.