Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött pulyka nem csak húsvétra

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A pulykát megtűzdeljünk szalonnával és fokhagymával, s félretesszük.

A tölteléknek összedolgozzuk a felaprított hagymát, petrezselymet és csiperkegombát, darált húst (de jó a főtt gesztenye, a darált dió is), a reszelt sajtót, 2 egész nyers tojást, ezt megborsozzuk és megsózzuk. A masszába 2 egész főtt tojást belekockázunk.

Miután a masszánk kész van, megtöltjük a pulyka belsejét és összevarrjuk. Megkenjük vajjal, lefedjük alufóliával, majd 1 pohár vizet és 1 pohár száraz bort az aljára öntünk. Lassú tűzőn még reggel odatesszük sülni. Sülés közben meglocsoljuk a saját levével, majd a végén citrommal, ettől szép piros és fényes lesz a pulykánk.

Köretnek aszalt kimagozott szilvát megfőzünk vörösborban, és tejföllel felöntünk. Ebből nagyon ízletes szószt készítünk. Petrezselymes rizst adunk hozzá.

Amikor kész a pulyka felvágjuk és rizzsel és szilvás vörösboros szósszal tálaljuk.

Megjegyzés

Erdélyben a húsvéti ünnepekre mi töltött bárányt szoktunk készíteni, de van, aki pulykát is, ezt a receptet is nagymamámtól tudom.
- mjjbaba

Ezek is érdekelhetnek

Friss