Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött paprika paradicsommártásban

90 perc
bonyolult
átlagos
5 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagyobb űrtartalmú, 5-6 literes rozsdamentes, vastagabb aljú edényben az olajból és lisztből zsemleszínű rántást készítünk. Félrehúzzuk, megszórjuk pirospaprikával, és felengedjük 1,5 liter hideg vízzel. Megsózzuk, és megkeverjük, hogy a letapadt rántás feloldódjon, ne csomósodjon.
  2. Belekanalazzuk a paradicsompürét, hozzáadjuk a citromhéjat és a zellerzöldet, majd sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint cukrozzuk. Forrásig kevergetjük a mártást, majd amikor felforrt, takarékra állítjuk (enyhe forrásnál rakosgatjuk majd bele a megtöltött paprikákat.)
  3. A töltelékhez a felaprított hagymát kevés olajon megdinszteljük a fokhagymával együtt. A darált húst egy nagyobb tálban összekeverjük a félig megpárolt rizzsel (1:1 rizs-víz arányban), a tojással, valamint a fűszerekkel és egy kevés pirosarannyal. Az így kapott masszát a kicsumázott, ereitől megtisztított paprikákba töltjük. (A paprikákat a száruknál benyomjuk, így beroppan, és könnyen, egészben kiemelhető a csutka.)
  4. Ha marad a töltelékből, vizes kézzel közepes gombócokat formázunk belőle, és ezeket is az éppen csak gyöngyöző mártásba rakjuk (mert erős forrásnál a gombócok széteshetnek). 
  5. Az újraforrástól számított 50 perc alatt az ételt fedő alatt, lassú főzéssel készrefőzzük. Közben, ha még szükséges, sóval ízesítünk. (A főzés ideje alatt egyszer-kétszer finoman átkeverjük az alját, vigyázva, hogy a paprikák ne sérüljenek.)
  6. A paprikákat kivesszük, cukrot csak most adunk hozzá ízlés szerinti mennyiségben. Ha korábban tennénk bele, leégne a mártás. 2 percig forraljuk. A mártást átszűrjük, és visszatesszük a paprikákat. Vízben főtt burgonyával tálaljuk. 

    HAGYOMÁNYOS TÖLTÖTT PAPRIKA: ÍGY LESZ OLYAN, MINT A NAGYIÉ! >>> 

    TÖLTÖTT PAPRIKA ÉS PARADICSOMOS HÚSGOMBÓC: 12 HÁZIAS RECEPT >>>

Megjegyzés

Sok éve ezzel a módszerrel főzöm, azért hangsúlyoztam ki, hogy vastag aljú edényben készítsük, mert így biztosan nem sül le a mártás, és nem kell külön edénybe kiszedegetni a töltelékeket a rántás miatt; egyszerűbb, gyorsabb az elkészítése. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss