Az apróra vágott hagymát kevés olajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst, felöntjük 1/2 dl vízzel, megsózzuk, ízesítjük a zúzott fokhagymával, és ízlés szerit megfűszerezzük az őrölt borssal. Készre pároljuk.
A barna rizst megfőzzük, és közben elkészítjük a gluténmentes rántást. Kevés zsiradékon, közepes lángon megpirítjuk a lereszelt vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lisztet, és további 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a fűszerpaprikát és a finomra vágott petrezselymet.
Felöntjük 2 dl vízzel, majd hozzáadjuk a paradicsomlevet és a sűrített paradicsomot, majd habverővel csomómentesre keverjük. (Ha nem elég édes, cukrozzuk meg kedvenc édesítőnkkel.)
A kész darált húst kinyomkodjuk, és összekeverjük a főtt rizzsel, a tojássárgájával és a barnarizs-liszttel. A paprikákat betöltjük, a megmaradt darált húsból pedig gombócokat formázunk.
A gombócokat a paradicsomszószba rakjuk, és fedő alatt, alacsony fokozaton 15 perc alatt készre főzzük őket. (Nem szabad forralni, kevergetni vagy rázogatni.)
Egy fazékba a burgonyákat héjjal együtt sós, hideg vízbe tesszük, és magas fokozaton forrásig hevítjük. Ezután lefedjük, és közepes fokozaton puhára főzzük. Ha megpuhultak a burgonyák, leöntjük a főzővizet, majd pihentetjük, és kb. 30 percig hűtjük. Ezután lehúzzuk a héját, és nagyobb darabokra vágjuk.
A rizslisztet illetve a kukoricalisztet nem lehet világosbarnára pirítani. Vigyázzunk, mert a rizslisztes, kukoricalisztes rántás először hígnak tűnik, de pár perc múlva besűrűsödik.
A receptet megtaláljátok FELCSIKI TÜNDE: MENTES PILLANATOK című könyvében! - MME