Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gesztenyével és almával töltött liba

> 90 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók

Elkészítés

Eltávolítom a libából belsőségeit, a hasüregét alaposan bedörzsölöm sóval, borssal. Az aprólékokat (máj, szív, zúza) apróra vágom vagy ledarálom.

A zellerszárakat megmosom, felkarikázom, az almát meghámozom, eltávolítom magházát, felkockázom. A zsemléket felszeletelem, kevés vízbe áztatom, kifacsarom. A gesztenyét meghámozom, felkockázom. Az összes hozzávalót egy nagyobb keverőtálba teszem, sózom, borsozom, és jócskán fűszerezem kakukkfűvel. Kézzel az egészet alaposan összedolgozom, megízlelem, elég fűszeres-e, ha nem, még fűszerezem.

A tölteléket beletöltöm a liba belsejébe, hústűkkel lezárom. Ha marad a töltelékből, azt egy kivajazott jénai tálba teszem, amit a hűtőben félreteszek.

A megtöltött libámat egy nagyméretű lefedhető sütőtálba helyezem úgy, hogy alárakom a baconszeleteket, a libát kívülről sózom, borsozom. Egy órával az esti lefekvés előtt betolom a tepsit a 220 fokosra előmelegített sütőbe, az egy óra elteltével lekapcsolom a sütőt 70-80 fokosra, hagyom dolgozni reggelig, olyan 7-8 órán keresztül. Így nem szárad ki a liba húsa, finom omlós, szaftos lesz.

Tálalás előtt egy órával visszakapcsolom a sütőt, beteszem a tepsi mellé (alá vagy fölé, ahogy elfér) a maradék tölteléket tartalmazó jénait, 180 fokon 40-50 perc alatt a libát felmelegítem, ez alatt a töltelék is átsül.

Feldarabolom a libát, a hasüregében és a külön edényben sült töltelékkel körítve tálalom. friss idénysaláta is mehet mellé, meg persze valami zamatos vörösbort kínálok, például villányi cabernet sauvignont.

Megjegyzés

Szép adag libazsír sül ki belőle, ezt leszűrés nélkül tálkába kanalazom, és beteszem a hűtőbe.
- Nanasnani

Ezek is érdekelhetnek

Friss