Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött kelt tészta

75 perc
mester
költséges
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk. Közben a lisztet, a cukrot, a sót és az olajat egy dagasztótálba tesszük. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt és összedagasztjuk. A tésztát elfelezzük és két cipót formázunk belőle. 30 percig kelesztjük.
  2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a szószt. A sűrített paradicsomot a cukorral, a negyed citrom levével és az oregánóval összekeverjük. A szószt elfelezzük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és a kétharmadát megkenjük a szósz felével, úgy hogy a szélein 2-2 centi helyet érintetlenül hagyunk. A szószra olívaolajat csepegtetünk és rászórjuk a zúzott fokhagymát.
  4. A megkent rész felső felére rétegeljük a sonkaszeleteket, a kolbászkarikákat, a felkarikázott főtt tojást és a friss bazsalikomleveleket. Végezetül megszórjuk a reszelt sajttal és ismét csöpögtetünk rá egy kis olívaolajat.
  5. A tészta négy szélét behajtjuk, akárcsak a bejglinél, majd feltekerjük. A kész rudakat vagy felvert tojással vagy zsírral lekenjük. Előbbitől fényes, utóbbitól matt lesz a felülete a kisült kalácsnak.
  6. Amíg az első pihen, elkészítjük a második rudat is. A sütőt közben előmelegítjük 250 Celsius-fokra.
  7. A töltött kelt tésztát alsó-felső sütésen, 250 fokon 12-14 perc alatt készre sütjük.

 

Megjegyzés

A könnyebb szeletelés érdekében érdemes megvárni amíg langyosra hűl. Tálaláskor újra szoktam permetezni bazsalikomos olívaolajjal és friss tépkedett bazsalikomot is rakok rá. - Nordberg

Ezek is érdekelhetnek

Friss