Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött káposzta kiadósan

MME MME
> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Az angolszalonnát kisütöm, félreteszem. Serpenyőben felforrósítom a zsírt, és a kolbászkarikákat megpirítom. Kikapom a zsírból, és azonnal ráteszem a besózott karajszeletkéket, melyeket mindkét oldalán barnáspirosra sütök. Ezeket is kikapom a serpenyőből, és máris mehet
bele az apróra vágott hagyma, majd nem sokkal utána a darált hús. Ezt már higgadt tűzön összepirítom, majd félreteszem.

A rizst félpuhára főzöm. A káposztát kimosom, a levelekből kivágom a vastag torzsakezdeményeket.

Elkészítem a tölteléket. A pirítmányhoz
hozzáteszem a rizst, a tojást, a sót, a borsot, a pirospaprikát, a kakukkfüvet és az apróra vágott petrezselymet. Tökéletesen össze kell dolgozni. Fontos, hogy ezt hideg állapotban végezzük.

Elkészítem a takartakat. A tölteléket 8 részre osztom. A levél aljára teszem a sült karajszeletet, erre jön 2 kolbászkarika, erre a töltelék, és a tetejére 1 szelet angolszalonna. A leveleket összehajtom, és vékony, igazi spárgazsineggel kötöm keresztbe.

Nagy lábas aljára terítem a kimosott és kinyomott aprókáposzta felét. Erre helyezem a takartakat, majd beborítom a káposzta másik felével. Ráöntöm a visszamaradt zsiradékokat a sütésből, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Tetejére néhány babérlevél kerül, és fedő alatt 40 percig fog rotyogni.

Ezután jön utolsó fortélyom, a behabarás. A főzőlevet kisebb lábosba leöntöm a káposztáról. Egy nagyobb bögrében gondosan elkeverem a lisztet a tejföllel, és lassan adagolom hozzá állandó keverés közben a főzőlevet, hogy be ne csomósodjon. Ha mégis ilyet tenne, semmi pánik, levesszűrőn át kell passzírozni. A habarást összerottyantom, és közben gondterhelten kóstolgatom, mi is kell még bele. Kellhet bele egy kis só, bors, esetleg ételízesítő, netán egy kis csípős paprikakrém... Ezt ráöntöm a káposztára, és még 10 percig szelíd
tűzön összeillesztem.

A vendégeknek forró tányérra szedem az ételt, alul kis káposzta, rajta 2 takart, tetejére megint káposzta. A csodálatos szafttal alaposan meglocsolom.

A szeletelt, friss, ropogós házi kenyér elengedhetetlen.

Megjegyzés

Ha bográcsban készül, az előkészületek
változatlanok és a habarás is, csak a főzési és végső összerotyogtatási műveletek történnek bográcsban, szabad tűzön. A bográcsban készült
káposzta - ha ez egyáltalán még lehetséges -, még magasabb kulináris élvezeti értékkel bír.

A receptet Dr.

Fotó: AS - MME

Ezek is érdekelhetnek