Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött fűszeres kalács

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Elsőként a kalácstésztát gyúrom össze, ezt lehet géppel is, de én kézzel készítettem, azt mondják így lesz az igazi. Az élesztőt kis tálba morzsolom, összekeverem 1 csapott evőkanál finomliszttel és a cukorral, felöntöm fél deci langyos tejjel, összekeverem, majd 10-15 perc alatt felfuttatom. Közben átszitálom a lisztet, összekeverem a sóval és a nyírfacukorral. Beleütök 1 db tojást + 1 tojás sárgáját, valamint hozzáadom a maradék 2 dl langyos tejet, majd a felfutott élesztőt. A vajat megolvasztom, és félreteszem kicsit hűlni.

Elkezdem kidolgozni a tésztát. Nem szabad gyúrni, inkább csak alányúlva összedolgozni. Az elején eléggé ragacsos, ettől nem kell megijedni. Ha már kicsit összeáll, akkor kiteszem a lisztezett nyújtódeszkára, és ott dolgozok vele tovább 3-4 percig, majd elkezdem hozzádolgozni a felolvasztott, de már nem forró vajat. Ezt úgy csinálom, hogy mindig a markomba öntök belőle és eldolgozom, amíg el nem fogy. Mikor elfogyott valamennyi vaj, akkor kb. 5 percet gyúrom, amíg el nem válik a deszkától és a kezemtől.Ha kész, tálba teszem, letakarom, és meleg helyen 35-40 percet kelesztem.

Amíg kel, a töltelékeket elkészítem. Összevágom kicsire a szárított paradicsomot, összekeverem 4-5 kiskanállal az olajából. Apróra vágom a medvehagymát, és összekeverem a szárított paradicsom olajából 4-5 kiskanállal. Villával kidolgozom a túrót, apróra vágom a szalonnát, lereszelem kislyukú reszelőn a sajtot.

Ha megkelt a tészta, nyújtódeszkán 3 részre osztom, és óvatosan kb. 45-50 x 30 cm-es téglalapra húzom szét az egyiket. Ezt én kézzel szoktam a levegőben, sodrófával nem szabad, mert nem marad levegős a tészta. Ha ez megvan, elosztom rajta az egyik tölteléket és a sajt harmadát, majd feltekerem. Érdemes egy kis lisztet szórni a deszkára, hogy ne ragadjon rá feltekeréskor. Egymás után megtöltöm mindhármat, aztán óvatosan kb. 50 centisre húzom-görgetem, és összefonom a 3 rudat.

Tepsibe teszem, a tetejét megkenem a felvert tojással, és letakarva 35-40 percig újra meleg helyen kelesztem (óvatosan kell letakarni, nehogy beleérjen, mert akkor beleragadhat).

A kelést követően megint megkenem tojással, és előmelegített 170-180 fokos sütőben kb. 45 percig sütöm, lehetőség szerint alsó-felső sütésen hőlégkeverés nélkül. Ha túlságosan pirulna a teteje, akkor sütőpapírral le lehet takarni kicsit. Jó étvágyat hozzá! :)

Megjegyzés

Bármilyen töltelékkel lehet kísérletezni, akár sós, akár édes verzióban. - PocMac

Ezek is érdekelhetnek

Friss