75 dkg első csülök (füstölt sertés csonttal együtt)
1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
1 tk bors (egész)
1 tk kömény (egész)
A töltelékhez:
15 dkg kolbászhús (fűszerezett sertés darálthús)
2 szál újhagyma (zöldjével)
1 gerezd fokhagyma
1 db csiperkegomba
0,5 db paprika (csípős hegyes)
1 db chili
1 db paradicsom
1 db tojás
só
1 kk bors (őrölt fekete)
1 tk pirospaprika (őrölt csípős)
1 tk kakukkfű
A körítéshez:
20 dkg káposzta (vecsési savanyított)
4 db burgonya (nagyobb)
2 ek pesto (zöld)
2 db paradicsom
5 szelet bacon
1 db paprika (csípős hegyes)
2 db chili
só
bors (őrölt fekete)
kömény (őrölt)
1 dl pezsgő (száraz)
A sütéshez:
2 ek zsír
4 szál rozmaring
6 szál kakukkfű
Elkészítés
A csülköt alaposan megsikálom, beteszem egy fazékba, felöntöm vízzel, beleteszem a hozzávalókat, és egy éjszakát hagyom benne.
Másnap kb. másfél órát főzöm. Amikor már kellően puha (a villa könnyedén beleszalad), kiveszem a csontot.
Amíg a csülök fő, elkészítem a tölteléket, és előfőzöm a krumplikat.
A hagymákat, csiperkegombát, paprikát, paradicsomot aprítom, ráütöm a tojást, fűszerezem. Alaposan összekeverem.
A krumplikat hosszában bevágom, megtöltöm a pestoval, betekerem a baconbe. A paradicsomok szintén kapnak bacon köntöst.
A csülköt megtöltöm a töltelékkel. Egy nagy serpenyőbe belerakom a káposztát, sózom, borsozom, megszórom köménymaggal, ráhelyezem a csülköt, meglocsolom pezsgővel, melléhelyezem a krumplikat, paradicsomokat és a paprikát. Sózom, borsozom. Letakarom egy alufóliával, és beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe, légkeverésen 50 percig sütöm. Közben időnként a csülköt meglocsolom a lével.
Végül leveszem a fóliát, a csülökre ráteszem a chiliket és még 10 percig grillezem 200 fokon.