Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött báránycomb

MME MME
4.8/5
mester
megfizethető
8 adag

Elkészítés

Előkészítés: A húst gondosan megtisztítjuk, a hártyákat-inakat eltávolítjuk, fél órára bedörzsöljük a citrom levével. Közben 2 tojást sós vízben keményre főzünk, hideg vízbe merítve lehűtjük, meghámozzuk, hosszában kettévágjuk. A hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk, a rozmaringágacskát leöblítjük.

Elkészítés: A töltelékhez kinyomjuk héjából a kolbászmasszát, majd a maradék 1 tojással, a szárított zöldfűszerekkel és az áttört fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. A húst leöblítjük, szárazra törölgetjük. Hegyes késsel kifejtjük a felső combrészből a csontot. A húst kihajtjuk, egy kissé kiverjük, majd besózzuk, és meghintjük (frissen) őrölt borssal. A széleken 2-3 cm-t szabadon hagyva a hús közepére halmozzuk a tölteléket, belenyomkodjuk a felezett kemény tojásokat, ráhajtjuk a hússzéleket, és körben összevarrjuk. Vékony zsineggel sonkaszerűen megkötözzük, a zsineg alá behúzzuk a rozmaringágat, tetejét betakarjuk a szalonnaszeletekkel, a csontvéget pedig alufóliába csomagoljuk, mert könnyen megég. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). A combot tepsibe fektetjük. A zöldségeket hasábokra vágjuk, a hagymát elnegyedeljük, és a hús mellé szórjuk. Meglocsoljuk az olajjal és a borral, majd a forró sütőben 10-15 percig sütjük-megkapatjuk. Ezután aláöntjük a húslevest, (alufóliával) betakarjuk, visszakapcsolunk 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat), és saját levével locsolgatva puhára pároljuk (1,5-2 óra), majd fedetlenül pirosra sütjük. A húst deszkára emeljük, alufóliával letakarva 15 percig pihentetjük. Közben kisebb edénybe szűrjük a pecsenyelét, zsírtalanítjuk, és felforraljuk. 2-3 evőkanál hideg vízzel elkeverjük az étkezési keményítőt, a pecsenyeléhez adjuk, bársonyos sűrűségűre beforraljuk (1 perc), végül utánasózzuk, borsozzuk. Eltávolítjuk a húsról a szalonnaszeleteket, a zsineget és a varrócérnát, csinos vágódeszkára emeljük, és a látvány kedvéért csak az asztalnál szeleteljük. A mártást külön csészében kínáljuk. Petrezselymes burgonya, párolt zöldségköret illik hozzá.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: 3 óra 30 perc múlva
1 adag: 3990 kJ/956 kcal

Megjegyzés

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss