hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tolnai halászlé

MME MME
50 perc
bonyolult
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Hal

Elkészítés

  1. A tolnai halászlé elkészítéséhez főzés előtt kb. 1 órával a megpucolt és szeletelt haldarabokat (1,5-2 cm szélesre vágva) megsózzuk, minden darabot külön, és állni hagyjuk. Belekerülhet a fej kettévágva és a farok is.
  2. Megpucoljuk és felvágjuk a hagymát. Megpucoljuk a burgonyát, félbevágjuk és vízbe tesszük, hogy ne barnuljon. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk.
  3. Lábosba vagy bográcsba tesszük a halat, a burgonyát, a hagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát. 
  4. Ráöntjük a kimért vizet, és erős lángon forraljuk! Soha nem kevergetjük se fakanállal, se másmilyen eszközzel, mert a haldarabok összetörnek, csak a lábos vagy a bogrács forgatásával akadályozzuk meg a haldarabok odaégését.
  5. A felforrás úgy kezdődik, hogy szürkés színű hab keletkezik, majd átmegy fehér habzásba. Mikor már az egész lábos fehéren habzik, beleszórjuk a tört paprikát. Ilyenkor felhabzik, ezért vagy megfújjuk, vagy pici szódát spriccelünk rá, hogy ne fusson ki, de az erős lobogó forrás szükséges.
  6. 20 perc főzés után beletesszük a haltejet és/vagy a halikrát. További 10 perc rendesen bugyogó forrás után kész. Menet közben megkóstoljuk, ha kell, utána sózunk.
  7. A csomagoláson található utasítás szerint kifőzzük a gyufatésztát, és az elkészült halászlé mellé tálaljuk. 

Megjegyzés

Rubold Ödön színművész Tolna városából származik, és azért főzte tolnai módon a halászlevet, hogy bemutassa, legalább olyan finom, mint a híresebb, hasonlóan készített bajai. – Tolna 12–13 ezer lakosú kisváros, de öt halboltja van, és itt az emberek még disznóvágáskor is halat esznek – mesélte. – A halászlé készítésének hagyománya és receptje pedig apáról fiúra száll. A színművész otthon is rendszeresen megfordul a konyhában, és vagy abból főz, amit otthon talál a hűtőben, a fagyasztóban, vagy olyan alapanyagot vásárol, ami ahhoz az ételhez kell, amit megkívánt. A repertoár széles a borsólevestől a karalábéfőzelékig. – A párommal együtt is készítünk ételeket, sokat tanultam tőle, miként édesanyámtól és a barátaimtól is – emelte ki. – Nagymamám régi szakácskönyve kincs a családban, és mivel édesszájú vagyok, sokszor kerül az asztalra a régi receptek alapján készített gesztenyés, mákos, marcipános finomság. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss