Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tökös-mákos rolád narancsos-mascarponés krémmel

60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 30 dkg megsült sütőtök
  • 8 dkg darált mák
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 db L-es tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • őrölt fahéj
  • A krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 db narancs héja és leve
  • 1 lap lapzselatin
  • 1 csomag habfixáló
  • rumaroma
  • pár szem kandírozott narancshéj
  • hintésnyi grillázs mogyoródarabka
  • A díszítéshez:
  • pár szem kandírozott narancshéj
  • kevés grillázs mogyoró darabka

Elkészítés

Elkészítés: Először a tököt megmosom, és 210 C fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm, ez kb. 20 percet vesz igénybe, majd kiveszem, és hagyom a tököt kihűlni.

A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgákhoz megy a többi hozzávaló és a kihűlt tök kikanalazott belső része, ezt géppel jól összekeverem, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, és beleforgatom a fehérjehabot is.

Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. Egy lapos, nagy tepsit kibélelek sütőpapírral, és ebbe öntöm a tésztát, ami állagát tekintve egy kicsit hígabb, mint egy szokásos piskóta, majd készre sütöm.

Kiveszem, a papírral együtt nedves konyharuhára csúsztatom, és óvatosan feltekerem, majd így hagyom kihűlni. Ez idő alatt elkészítem a krémet.

Egy kisebb tálba facsarom a narancs levét, belereszelem a héját, hozzáadom a barna cukrot, és az egészet 1 percre mikróba teszem, hogy a cukor felolvadjon a narancslében. 1 db lapzselatint (nem kell több) langyos vízbe áztatok, kicsavarom, és a narancsleves keverékhez adom, összekeverem, és hagyom hűlni.

Egy másik nagyobb tálban a habtejszínt cukor nélkül a habfixálóval kemény habbá verem, majd a végén óvatosan, keverés közben belecsurgatom a langyosra hűlt narancsleves keveréket. Rumaromával ízesítem, majd a mascarponekrémet is belekanalazom, és géppel jól összekeverem.

A kihűlt tésztát a krém 2/3 részével megkenem, meghintem egy kevés kandírozott narancshéjjal és grillázs mogyoródarabkákkal, feltekerem, majd a külsejét a megmaradt krémmel bevonom, díszítem pár szem kandírozott narancshéjjal és a mogyoródarabkákkal.

Megjegyzés

A sütihez próbáltam minimálisra csökkenteni a cukrot, mind a krémben, mind a tésztában, ízlés szerint többet is elbír.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss