Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

10 hiba, amit te is elkövetsz tésztabatyuk készítésekor

default user icon
MME
A töltött tésztafélék fogyasztásának régi hagyománya van a távol-keleti országokban. Az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbbek az ázsiai ételek, így több magyar konyhában is készül már például töltött tésztabatyu. Ha úgy érzed, te is szívesen sütnél-főznél darált hússal, rákkal vagy zöldségekkel ízesített batyut, ezekre figyelj oda!

A tésztabatyukat megvásárolhatod készen, de ha kedved van, a tésztától a töltelékig mindent el tudsz készíteni otthon. Gőzölöd, főzöd vagy sütöd? Mindegy, a lényeg, hogy tudd, hogyan csináld jól! Összegyűjtöttük a tésztabatyuk (vagy gombócok) elkészítése során felmerülő leggyakoribb hibákat és tippeket adunk, hogyan kerülheted el ezeket a bakikat.

Nem nyomod ki az összes levegőt a töltelék becsomagolásakor

Tegyük fel, hogy vállalkozó kedvű vagy és te magad készíted el a gombócokat. A liszt, tojás, víz és só felhasználásával gyúrt tészta gyorsan megvan, a töltelék kikeverése sem okozhat gondot. Ami fontos: a levegőt teljesen szorítsd ki a gombócból! Ezt legegyszerűbben úgy tudod megtenni, hogy amikor ráhajtod a töltelékre a tésztát, akkor mindig kinyomod a felesleges levegőt a töltelék és a tészta közül. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy a gombóc felrobban főzés közben...

Nem használsz bambusz gőzölőt

Az igazi tésztabatyu rugalmas, mégis szilárd textúrájú. Ha párolni szeretnéd, mint a távol-keleti konyhák szakácsai, akkor szerezz be egy bambusz párolót - vagy legalábbis egy párolóbetétet. A bambuszpárolót ki kell bélelni napa káposztalevéllel vagy pergamenpapírral, hogy a gombócok ne tapadjanak bele a főzés során. 

A gombóc sütésekor nem elég forró a serpenyő

Noha a serpenyőben sütés minden bizonnyal az egyik leggyorsabb gombócfőzési mód, egy kis türelem is kell hozzá. A serpenyős sütéskor általában az a probléma, hogy a gombócok odaragadnak a serpenyő aljára. Ezt elkerülheted, ha hagyod a serpenyőt felforrósodni, mielőtt a kis batyukat az olajba tennéd. 

Vizet adsz a tésztához, amikor "lezárod" a csomagolást

Ha te magad gyúrod össze és nyújtod a tésztát, akkor nem kell külön megvizezni csomagoláskor, hiszen már kellően nedves. Erre csak akkor van szükség, ha készen kapható tésztát használsz, hiszen az kiszáradhat és így nem tudod légmentesen lezárni. 

Megfőzöd a tölteléket, mielőtt beleteszed a tésztába

Az eredeti recept szerint a tölteléket nyersen kell a tésztába csomagolni. A gombócban lévő húsmennyiség ugyanis olyan kicsi, hogy enyhe gőzben vagy kevés olajban is tökéletesen megpuhul. Ráadásul ha nyersen teszed a gombócba, a végeredmény tömör és formásabb lesz: olyan, mint egy kis húsgombóc.

A házi tésztát nem megfelelő vastagságúra nyújtod

Tésztagyúrás előtt gondold át, hogy milyen módon fogod elkészíteni a gombócot: párolod, főzöd vagy sütöd? A hozzáadott víz hőmérséklete ugyanis befolyásolhatja a tészta sűrűségét, így a vastagságát vagy vékonyságát. Például ha a gombócot főzni szeretnéd, hideg vizet adj a tésztához, mert úgy vastagabb lesz a végeredmény. Ha serpenyőben sütöd a batyut vagy párolod, készítheted forró vízzel a tésztát, ebben az esetben ugyanis a tészta vékonyabb lesz.

A fagyasztott tésztabatyukat főzés előtt kiolvasztod

A fagyasztott gombócot nem kell kiolvasztani felhasználás előtt. Néhány percig persze állhat ugyan szobahőmérsékleten, de ne hagyd, hogy teljesen kiolvadjon, különben pépes, ragacsos lesz a végeredmény.

Nem zárod le rendesen a tésztabatyut

A profik gyönyörűre formálják a tésztabatyukat, ha sokat gyakorolod, neked is egyre szebbek lesznek a gombócok. Azonban ne csak az esztétikai szempontokat tartsd szem előtt, hanem arra is figyelj, hogy megfelelően zárd le a tészta végeit: legegyszerűbben a hüvelykujjad és a mutatóujjad összenyomásával tudod összezárni a gombóc széleit. Szükség esetén cukros vízbe mártott ecsettel megerősítheted a végeket.

Nem használod fel a maradék tölteléket

A tésztabatyu tölteléke nagyon finom, ízletes hús és/vagy zöldség-keverék, így ha marad, vétek lenne kidobni! Készíts belőle pogácsákat, levesbetétet vagy akár szórd salátákra – természetesen főzve vagy sütve!

Nem éled ki a kreativitásod

Fagyasztott tésztabatyuval dolgozni egyszerű módja, hogy gyorsan csillapítsd az éhséged: csak kiveszed a fagyasztóból, felhevítesz egy pici olajat és néhány perc alatt kész is az ebéd vagy vacsora. Ám a tésztabatyuk ennél sokkal több kihívást tartogatnak a háziasszonyoknak, így érdemes kísérletezni, hogy megtaláld az ízlésednek leginkább megfelelő tölteléket, és megtanuld elkészíteni a hozzá tökéletesen passzoló tésztát is.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss