Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tökéletes sörkorcsolya: bemutatjuk a bajor konyhát

A szeptember 19-én kezdődő Oktoberfest kapcsán érdemes körüljárni, hogy mi mindent kóstolhatunk a Bajor régióban a sör mellé. A bajor konyha jól körülhatárolható, fogásai egyszerűek, de ízletesek, jó alapanyagokból készülnek, s szinte mindegyikhez tökéletesen passzol a sör.
Kolbászok, sajtok, perecek, szendvicsek, szendvicskrémek

A bajor konyha apró előételei, falatkái, kenyerei közül méltán a leghíresebb a bajor perec. A fénylő, sötétbarna felület és a rajta pihenő hatalmas sószemcsék egészen egyedi külsőt kölcsönöznek ennek a perecnek. A sűrű tésztájú, laktató péksütemény elkészítése abban különbözik a nálunk kedvelt perecétől, hogy a megformázott tésztát sütés előtt szódabikarbónás forró vízben „megfőzik”, majd ezután megy a sütőbe. A bajor perec fogyasztható önmagában, szendvicsalapként, köret gyanánt, sör mellé, vagy ahogy épp kedvünk tartja.

A bajor perechez érdemes egy kevés obazda krémet is kérni, ami camembert sajtot és a mi pálpusztainkhoz nagyon hasonló sajtból készített kence. Nagyon kellemes, friss zöldségekkel kiegészítve reggelire vagy uzsonnára is ideális választás, de akár egy másik helyi fogással, a leberkase-vel is kiegészíthető, amit a bajorok főfogásként vagy vékonyra szelve felvágottként is szívesen fogyasztanak. A fűszerezett, marha- és sertéshús keverékéből készített húskenyér nagyon kedvelt, sokféle ízesítésben és formában kapható. A zsemlébe pakolt vastag szelet húskenyér ugyanúgy nagy kedvenc, mint a mustárral, savanyúsággal, krumplisalátával kínált változata, ami ebédnek vagy vacsorának is tökéletes.

A bajor mustár is megér egy külön passzust: azoknak, akik nem szeretik az erős, csípős mustárokat, a gazdag ízvilágú, édes bajor mustár igazi megváltás lehet.

A bajor kolbász messze földön híres, ami nem véletlen. Bár a müncheni változat nem rendelkezik túl nagy múlttal, de az elmúlt másfél évszázad alatt valóban megkerülhetetlen fogássá vált. A borjú-, marha- és sertéshúsból készített kolbász fűszerezése egészen egyedülálló, hiszen szerecsendió-virág, gyömbér és kardamom is található benne. A kolbászt leggyakrabban bajor perec kíséretében, édes bajor mustárral fogyasztják és nagy mennyiségű sörrel öblítik le.

A német konyha azonban nem csak a müncheni kolbászt ismeri, nagyjából 1500 különféle kolbászt készítenek az országban. Kedvelt a nünbergi kolbász, amelyet gyakorta szendvicsként árulnak (3 im Weggla), a bécsi kolbász, a blutwurts vagy épp a mi véres hurkánkkal rokon schwarzwurst. Nagy népszerűségnek örvend a currywurst is, amelyet currys ketchuppal leöntve, curryporrral megszórva kínálnak.

Sültek, káposzta, gombóc, nudli és a tökéletes krumplisaláta

A bajor konyha húsban gazdag. Nem csak a különféle kolbászok nyújtotta kínálat okán, hanem a különféle sültek, a rengeteg rántott szelet, a töltött és egyéb módon sütött kacsa kapcsán, s akkor még nem is beszéltünk a különféle fasírtokról, valamint a bajor konyha emblematikus fogásáról, a csülökről. A fél csülök általában ropogós bőrrel, knödle (zsemlegombóc, gőzgombóc) és párolt savanyú káposzta kíséretében, nagyobb adag szafttal körülöntve kerül asztalra.

A legtöbb sült vagy kolbász mellé azonban krumplisalátát kínálnak. A hideg krumplisaláta a leggyakrabban valamilyen majonézes vagy tejszínes szósszal készül. A salátában a krumpli mellett lehet még retek, uborka, hagyma, fűszerezheti snidling vagy más zöld fűszer.

Ha nem vágyunk húsos ételekre, pontosabban inkább valamilyen tésztaétellel ismerkednénk, akkor érdemes a különféle nudlik közül választani. A spaetzle nagyjából megegyezik a nálunk is kedvelt nokedlivel. A különbség az, hogy míg nálunk a nokedli kifejezetten köretként van jelen, addig a német konyhában komplett tésztaételnek számít, amit különféle szószokkal tálalnak. Nagyon kedvelt a sajtszósszal készített spaetzle, amit általában tűzforró serpenyőben kínálnak.

A tésztás köretek közül javasolt kipróbálni még a schupfnudel-t, ami az osztrákoknál is igen kedvelt, sőt a magyar falvak sváb lakosainak köszönhetően nálunk sem ismeretlen. A lepirított krumplinudli jó körete a szaftosabb húsoknak vagy a különféle raguknak.

Amihez nem passzol a sör: Bajor krém

A tejből, tejszínből és tojássárgájából készített bajor krém erősen hasonlít az olaszoknál kedvelt panna cottára. A gazdag krémet a XIV. század óta készítik Ingolstadt környékén, s azóta már az egész régióban elterjedt, a XIX. század óta pedig a német szakácskönyveknek is szerves részét képezi. Legtöbbször idénygyümölcsökkel, gyümölcsvelővel kínálják, de létezik boros, kávés és csokoládés változata is.

Még egy édességről nem szabad megfeledkezni a bajor konyha kapcsán, s ez a Prinzregententorte, amely vékony piskótalapokból épül fel, amelyek között csokoládés vajkrém pihen. A legalább hat lapból álló tortát végezetül baracklekvárral is megkenik a bajor cukrászok, majd vékony étcsokoládéból készült réteggel vonják be.

Ezek is érdekelhetnek

Friss