A tökéletes rántott csirkemáj titka: így lesz krémesen puha, nem pedig rágós vagy kemény

A rántott csirkemáj az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb étel, mégis sokan félnek az elkészítésétől. Terjed ráadásul egy olyan tévhit is, miszerint ha besózzuk a májat, akkor kemény és rágós lesz. Ha ez igaz, akkor mégis hogyan kerülhet só a csirkemájra? Mutatjuk a tökéletes rántott csirkemáj receptjét.

A rántott csirkemájnak is ott a helye a vasárnapi ünnepi asztalon a húsok mellett. Sokan ódzkodnak a májjal való konyhai munkától, a vele járó macerától, illetve sokan nem szívesen eszik, pedig finom, olcsó és tápláló étel készíthető a csirkemájból. Mutatjuk azokat a lényeges praktikákat, amelyeket ha megfogadsz, akkor belül krémesen puha, kívül pedig finoman ropogós lesz a rántott csirkemáj!

Így lesz tökéletes a rántott csirkemáj

1. Első lépésként minden esetben meg kell tisztítani a csirkemájat. A boltokban kapható, már tisztított májon ritka esetben marad rajta a zöldes színű epe, ám előfordulhat, így érdemes átnézni minden májdarabot. Az epét óvatosan kell levágni, mert ha kiszakad, akkor nemcsak zöldre festi a májat, de meg is keseríti. Ha nincs epe a csirkemájon, akkor csak a zsírdarabokat, fekete színű vér- és érdarabokat távolítjuk el, hogy a tiszta, vöröses-barnás máj maradjon.

2. A csirkemájat, akárcsak a bécsi szeletet, érdemes sütés előtt fokhagymás tejbe áztatni. Ettől lesz omlós és finom. A tejbe tegyünk zúzott fokhagymát és sót, ezt keverjük el, majd tegyük bele a megtisztított májakat, végül az egészet hagyjuk a hűtőben pihenni pár órát.

3. A pihentetés után a májat lecsöpögtetjük, akár egy papírtörlővel le is törölhetjük, majd a szokott módon bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.

4. A bepanírozott csirkemájakat végezetül forró olajban két-három perc alatt készre sütjük, papírtörlőre szedjük és hagyjuk, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.

Ne félj a sózástól!

Közismert, hogy a sertésmájat csak a sütés végén szabad megsózni, ugyanis ha az elején értintkezik a sóval, akkor kemény, rágós lesz a végeredmény. A csirkemájat azonban bátran sózhatjuk, akár közvetlenül sütés előtt is, nem lesz tőle semmi baj, és puha, szaftos rántott csirkemájat kapunk.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss