Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A pergős rizs titka: így lesz tökéletes, nem ragacsos

default user icon
MME
Állandóan összetapad, és ragacsos lesz? Pedig a pergős rizs elkészítése nem nagy ördöngösség, csak néhány alapszabályt kell betartani hozzá. Videón mutatjuk, hogy lesz tökéletes, pergős a rizs.

A búza után a rizs a második legfontosabb gabonánk. Népszerűségét szinte korlátlan eltarthatóságának és sokoldalú felhasználhatóságának köszönheti, kb. 7000 fajtája ismert. Alacsony a glikémiás indexe és gluténmentes, így cukorbetegek és lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Hántolatlanul teljes értékű táplálék, továbbá gazdag B-, E- és K- vitaminban. Rizsből lisztet, pelyhet, tejet és bort is készítenek.

A hosszú szemű rizs főzés közben nem tapad össze, így szuper pergő rizsköret készíthető belőle, de rizzsel készülő húsos és zöldséges főételekhez, valamint köretekhez használható. Az összeragadó rövid és közepes szemű fajták ideálisak rizottóhoz, sushihoz, tejberizshez, rizsgombóchoz, rizses desszertekhez.

Tippek rizsfőzéshez:

1. Jó minőségű, hosszú szemű rizsfajtát válassz, és mérd ki bögrével vagy mérőedénnyel a szükséges mennyiséget.

2. Mosd át a rizst! Szűrőben tartsd a csap alá, vagy tölts rá bőven vizet egy edényben, és finoman mozgasd benne, majd cseréld le mindaddig, amíg átlátszóan tiszta marad. Így eltávolíthatod az összeragadásért felelős keményítőt a szemek felületéről.

3. A hosszú szemű rizst kb. kétszeres mennyiségű, forrásban lévő tiszta vízzel öntsd fel. A tiszta főzővízhez 2 adag (1,5 dl) rizshez számítva 1 csapott tk sót adj.

4. Felöntés után óvatosan keverd át a rizst, hogy ne törjön meg. Máskülönben kiszabadul a szemek belsejéből a keményítő, és a köret ragacsos lesz.

5. A rizst fedő alatt, lassú tűzön párold 13-15 percig, majd kóstold meg. Ne főzd túl! Miután megfőtt, zárd el a tüzet, vedd le a fedőt, és takard le az edényt tiszta konyharuhával 10-20 percre. Ez magába szívja a gőzt, így a szemek szárazon maradnak. Tálalás előtt óvatosan lazítsd fel őket két villával.

A tökéletes pergős rizs

Hozzávalók:

1 bögre hosszúszemű rizs
2 tk olaj
1,5 tk só
2 bögre víz
1 fej vöröshagyma

Elkészítése:

1. A pergős rizs elkészítéséhez a hosszúszemű rizst minimum négyszer átmossuk, majd lecsepegtetjük. Ezután egy teflonos főzőedényben olajat hevítünk, erre az olajra öntjük a rizst, megsózzuk, és folyamatos keverés mellett megpirítjuk.

2. Kétszeres mennyiségű, vagyis 2 bögre vizet felforralunk. A hagymát megpucoljuk, az egyik végét kereszt alakban bevágjuk.

3. A felforralt vizet óvatosan a rizshez öntjük, vigyázva a felcsapódó gőzre, egyszer megkeverjük, belerakjuk a hagymát, lefedjük, és takarék lángon 13 percig főzzük, közben nem vesszük le a fedőt, és nem keverjük meg.

4. Amint lejárt az idő, azonnal levesszük a tűzről, majd egy konyharuhával lefedve 20 percig pihentetjük, ezalatt az esetlegesen megmarad vizet is felveszi a rizs. Ezután kivesszük a hagymát, összekeverjük, és máris tálalható a tökéletes, pergős rizs. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss