Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 bevált trükk: így süss tökéletes karácsonyi pulykát!

default user icon
MME
Szeretnéd, hogy a pulykád tökéletes legyen karácsonykor? Mutatunk öt olyan trükköt, amellyel igazán fenségessé és felejthetetlenné teheted az ünnepi menüt!

Családonként eltérő, hogy a háziasszonyok milyen töltelékkel készítik a pulykasültet, egybesült puykát készítenek, vagy csak a mellét használják fel, ám akad néhány általános szabály, amellyel igazán ízletes fogást készíthetünk karácsonyra.

1. takard le!

Mikor beteszed a pulykát a sütőbe, takard le alufóliával, és csak a sütés vége előtt kb. 40 perccel vedd le róla, és süsd pirosra a húst.

2. locsold!

Sütés közben rendszeresen locsolgasd a kisült pecsenyeszafttal, hogy finomabb, ízletesebb legyen a hús

3. bort önts rá!

A pulykamell igen száraz hús, éppen ezért fontos, hogy öntsünk alá folyadékot. A legfinomabb, ha fehérborral készítjük.

4. TESZTELD!

Akkor sült meg a hús, ha a madár legvastagabb részébe szúrjunk vékony kést, és ha tiszta folyadék jön ki belőle, kész a pulyka. Ha még pirosas, akkor tovább kell sütni! 

5. Fűszerezz finoman!

Ánizzsal: Az édeskés ízű fűszert elsősorban süteményekhez használják, különösen finom a mézeskalácshoz. De a kísérletező kedvűek akár vadételek mártását is ízesíthetik vele. 

Fahéjjal: Van, aki ezt a fűszert nem ismeri? Az egyik legkedveltebb ünnepi ízesítő, a desszertek fontos alkotó eleme. Egészben tehetjük kompótba, befőttbe, sőt, aki elég bátor, a semleges ízű szárnyashúsok ízesítésére is használhat belőle, de csak óvatosan, mert erőteljes ízű! 

Szegfűszeggel: tehetjük a gyümölcskenyérbe, vagy „megspékelhetjük” vele a narancsot – tucatnyi módon felhasználható! Ami pedig nem létezhet nélküle, az a forró, melengető, ízekben gazdag forralt bor!

Vaníliával: már az illata is mámorító. A kikapart kis magokat tulajdonképpen bármilyen süteménybe, krémbe beleteheted, sőt, a vanília héját sem kell kibodni! Forgasd meg porcukorban, majd szárítsd ki kb. 100 fokos sütőben: így készül a cukros „vaníliaropi”! 

Naranccsal: a szárított narancskarikákkal dekorálhatsz, de a konyhában még nagyobb hasznát veheted, mert a fehér erek kivételével minden része értékes hozzávaló! Reszelt narancshéj pedig bármilyen tésztát, krémet illatosabbá és ízletesebbé tesz. A narancs leve különleges ízt ad például a kacsahúsnak. Krémekbe keverve pedig kandírozva is használhatod sütemények díszítésénél. 

KARÁCSONYI RECEPTEK, TIPPEK, ÖTLETEK >>> 
Karácsonyi menüsorok >>> 
15 ÜNNEPI FOGÁS PULYKÁBÓL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss