Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tökéletes bejgli

2 5/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 rúd bejglihez (arányosan növelhető másfélszeres, vagy dupla adagra):
  • A tésztához:
  • 1 dl tej
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 52 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 2 csipet só
  • 16 dkg vaj
  • 10 dkg mangalica sertészsír
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • A töltelékhez:
  • 1,2 dl víz
  • 12,5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 csipet őrölt fahéj (ízlés szerint lehet többet is tenni + akár őrölt szegfűszeget is ízlés szerint)
  • 1 maroknyi mazsola
  • 21 dkg darált dió/mák
  • 3 dkg édes morzsa (helyette: háztartási keksz ledarálva)
  • A kenéshez:
  • 3 db tojás

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához az összes alapanyagot érdemes előhűteni a készítés előtt. A tejet, a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és az élesztőt csomómentesen elkeverjük és félretesszük (az élesztőt nem kell felfuttatnunk). A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk. Belekeverjük a sót, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Végül összegyúrjuk a tejes résszel. Ügyeljünk rá, hogy gyorsan, és minél kevesebb mozdulattal dolgozzunk, mert a kezünk melegétől kiolvadhatnak a zsiradékok, és ez árt a tészta szerkezetének! Ez egy omlós, élesztős tészta, amit nem szabad sokáig gyúrni.

Amint a tészta összeállt, 4 db 245 grammos részre osztjuk, majd felgömbölyítve és letakarva pihentetjük a hűtőben.

Közben elkészítjük a tölteléket. A mákot/diót összekeverjük az édes morzsával. Az összes többi anyagot feltesszük forrni, majd leforrázzuk vele a szárazanyagokat (mák, dió, morzsa), összekeverjük. Kihűlés után kimérünk belőle 240 grammos adagokat.

A lehűlt tésztákat kinyújtjuk körülbelül 20x25 cm-es téglalapokká. A tölteléket úgy osztjuk el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-rel szélesebb legyen. A tészta két szélét befelé hajtjuk, majd feltekerjük a bejgliket buborékmentesen.

Lekenjük a bejgliket 2 db sárgája és 1 egész tojás keverékével. Majd hűvös, száraz helyre tesszük pihenni, míg meg nem szárad rajtuk a tojás. Ekkor vékonyan megkenjük tojásfehérjével, és ezt is hagyjuk rászáradni.

Ha megszáradt, villával megszurkáljuk, és 200 fokosra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Kisülés után óvatosan megformázzuk a rudakat. A hűvös, száraz helyen tárolt bejgli 30 napig eltartható, de frissen az igazi.

Megjegyzés

Farkas Vilmos, a Zila Kávéház cukrászának receptje, évek óta ezt sütjük nagy sikerrel. - titusz2014

Ezek is érdekelhetnek

Friss