Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a bejgli: a nagyi titkos hozzávalója kell hozzá

default user icon
MME
Az ünnepi ebéd vagy vacsora fénypontja többnyire a desszert, a hagyományos bejglinek pedig nincs párja. Nem is érdemes variálni a receptet, még a kísérletező kedvűek is a jól bevált családi leírásra esküsznek.

Nem múlthat el a karácsony az örök klasszikus, vagyis bejgli nélkül. A családi összejöveteleken a desszertversenyt persze mindig a nagyiféle változat nyeri, ami utánozhatatlanul finom. Most eláruljuk, mi a titka!

 

A bejglikészítésnek megvannak a maga trükkjei, amitől márványos és ropogós lesz kívül, vagy amitől nem reped ki, nem folyik ki a töltelék és így tovább. A hagyományos, nagyiféle receptben pedig egy titkos összetevő garantálja, hogy omlós és puha lesz a tészta. Maradékmentő ötletre biztosan nem lesz szükség…

Bejgli, ahogy a nagyi készíti


Hozzávalók (3 rúdhoz):

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 12 dkg fagyos vaj
  • 8 dkg fagyos zsír
  • 2 db kicsi vagy 1 db nagy tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 3 dkg porcukor
  • 1,5 dkg élesztő
  • kb. 1 dl tejszín (amennyit felvesz a tészta)
  • 1 db tojás a kenéshez

A töltelékekhez:

A mákoshoz:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet reszelt citromhéj
  • kb. ½ dl tej

A dióshoz:

  • 25 dkg dió
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet reszelt narancshéj
  • kb. ½ dl tej

A gesztenyéshez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1-2 ek. rum
  • pár szem aszalt áfonya (vagy mazsola)

 

Elkészítése:

  1. Összemorzsásítjuk a lisztet a fagyos vajjal és zsírral. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, a porcukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt. Beleöntjük a tejszínt is, és összegyúrjuk, szép simára kidolgozzuk. Három cipót formázunk belőle. Egyesével átlátszó fóliába csomagoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük legalább egy éjszakára.
  2. Érdemes még előző nap a töltelékeket is elkészíteni, mert azoknak is jó hidegnek kell lenniük a bejgli összeállításánál. A darált mákot összekeverjük a porcukorral és a citromhéjjal, lábasba öntjük, adunk hozzá egy kis tejet, és felfőzzük. Annyi tejet adunk hozzá, hogy a végeredmény egy sűrű, éppen csak kenhető massza legyen. Ugyanígy járunk el a diós töltelékkel is, ehhez valószínűleg kevesebb folyadék kell. A gesztenyemasszát kikeverjük egy kevés rummal, beleforgatjuk az áfonyát (vagy a mazsolát).
  3. A sütés napján enyhén lisztezett deszkán egyesével téglalap alakúra nyújtjuk a tésztacipókat. Egyet megkenünk a mákos töltelékkel úgy, hogy körben egy-egy centi üres maradjon. A két végét felhajtjuk, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ugyanígy megtöltjük diós és a gesztenyés bejglinket is. Sütés közben nőni fognak, nem szabad túl közel rakni egymáshoz a rudakat.
  4. A villával fellazított tojássárgájával lekenjük a tetejüket, és hűtőszekrényben fél óráig pihentetjük. Utána elővesszük, rákenjük a villával felvert fehérjét, és most már a konyhapulton, szobahőmérsékleten hagyjuk állni ismét fél órát. Végül villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük, körülbelül fél óra alatt.

 

+1 Tipp

A friss bejgli tésztája még törik. Ám ha hagyjuk teljesen kihűlni, majd alufóliába csomagoljuk, és így is hagyjuk állni pár napot, utána már könnyen tudunk szép, egyenletes szeleteket vágni belőle. 

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss