Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tőkehalszeletek kontinentális módon

MME MME
5 5/5
90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 3-4 személyre:
  • 40-50 dkg mélyhűtött tőkehal filé,
  • 1 doboz (100 g) intenzív ízű olajos apróhal (sprotni, ajóka, szardella, stb., ki minek nevezi),
  • 2 dl tejszín,
  • 1 nagy fej vöröshagyma,
  • néhány szelet bacon,
  • 1 citrom leve,
  • só, bors,
  • kb. 1-2 dkg vaj,
  • 1 evőkanál dijon-i mustár,
  • 15-20 szem capribogyó

Elkészítés

Elkészítés: A fagyasztóból kivett tőkehalat megöntözzük a citrom levével és úgy hagyjuk kiolvadni. Egy megfelelő méretű teflon tepsi (amiben a halszeletek úgy elférnek, hogy csak kissebb átfedések vannak) alját beborítjuk a bacon szeletekkel, úgy, hogy a szeleteket közvetlenül egymás mellé tesszük: a tepsi alját teljesen befedjék.
Ezen egyenletesen elosztjuk a vékony karikákra vágott hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Erre rátesszük a (félig vagy teljesen) kilvadt halszeleteket. A halszeleteket is megszórjuk borssal.
Az apróhalat az olajával együtt egy megfelelő méretű tálba tesszük, villával teljesen apróra törjük, ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a mustárt, az apróra vágott capribogyót, és az egészet teljesen homogénre keverjük.
Ha túl sűrű vagy kevésnek tűnik, egy kevés vízzel hígíthatjuk, majd a masszát öntsük rá egyenletesen a halszeletekre. Minden halszeletre jusson, és lehetőleg ne maradjon *szabad* felület, majd morzsoljuk rá a vajat.
Fedjük le (pl. alufóliával), tegyük be a 180 fokos sütőbe, és süssük háromnegyed-egy órát, majd vegyük le a fedést róla, és ízlés szerint pirítsuk meg a tetjét 10-20 perc alatt.

Megjegyzés

A recept neve azért *kontinentális*, mert egy abszolút kontinetális lakos, egy tenger-mentes országban lakó ember (én) találta ki ebben a formájában.

Minőségi, karakteres, száraz fehérbor illik hozzá, pl. Áldozói zöldveltellini. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss