Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tokaji szőlőfajták - ezekből készülnek a legfinomabb tokaji borok

default user icon
MME
A Tokaji borvidék évszázadok tradícióit őrzi. Mind a mai napig fontos szerepet töltenek be a hagyományos bortípusok – szamorodni, aszú, máslás, fordítás, eszencia –, és egyedülálló abból a szempontból is, hogy itt csupán hat meghatározott szőlőfajta engedélyezett.

 

Furmint, hárslevelű, sárga muskotály, kövérszőlő, kabar, zéta. Ez a négy hagyományos és két új nemesítésű szőlőfajta az (a kabart bouvier és hárslevelű, a zétát pedig bouvier és furmint keresztezésével hozták létre), amivel az itt élő borászok dolgoznak. Az ebből készült borok kaphatnak csak eredetvédett tokaji minősítést.

Természetesen a több száz év alatt jócskán változtak a telepítések a borvidéken. Egy XVI. század végi írásos feljegyzésben például olyan fajták szerepelnek, mint a sárga muskotály, a bogár, a fehérszőlő, a gohér és a rózsás. A XVIII. században már a leggyakoribb fajtaként említve megjelenik a furmint két változata is, a hárslevelű, továbbá többek között a kadarka, a purcsin, a budai gohér, a juhfark, a bakator és a rózsaszőlő. Egészen a filoxéravészig harminc-negyven különböző fajtáról tudunk, de az újratelepítések során sok kiszorult a termesztésből. Ma a borvidék fajtaösszetétele nagyjából úgy néz ki, hogy 60% furmintból, 30% hárslevelűből és 10%-ban sárga muskotályból, kabarból, kövérszőlőből és zétából áll.

A furmint nemcsak területileg a legfontosabb fajta, kiemelt szerepe megkérdőjelezhetetlen. Sokáig mint az édes borok alapanyagát ismerték. Ez 2000 környékén kezdett változni, ebben az évben készült el Magyarországon az első prémium dűlőszelektált száraz furmint, és ez a kategória azóta a rendszeres borfogyasztás része lett. Vulkanikus, meszes talajon érzi magát a legjobban, jól közvetítve a termőhelyet. Sokféle stílusú bor készíthető belőle, a pezsgőktől kezdve a könnyed, üde, száraz tételeken és a tartalmasabb, hordós érlelésű borokon át a késői szüretelésű, szamorodni és aszú édes borokig.

A hárslevelű egy régi magyar fajta, amely Tokajban a legelterjedtebb. Érzékeny, sem a szárazságot, sem a fagyokat, sem a rothadást nem tűri jól. A furminthoz hasonlóan szintén univerzális a borkészítés terén, a pezsgőtől a szárazon át az édesig készíthető belőle bor. Elegáns savai és visszafogott, virágos aromái miatt könnyen szerethető. A furminttal házasítva lágyítja annak karakterét – van, aki szerint ez a cuvée lenne a tokaji száraz borok útja.

A sárga muskotály (más néven muscat lunel) egy Elő-Ázsiából származó fajta, az egyik, ami már a legrégebbi időktől megtalálható a Kárpát-medencében. Szinte bármilyen talajon jól érzi magát, így nem veszi el az ásványokban gazdag dűlőket a furminttól és a hárslevelűtől. Könnyen felismerhető, illatos fajta, intenzív szőlős, barackos, édeskés aromái miatt már kis mértékben házasítva is el tud uralkodni a borban. Jó cukorgyűjtő és jól is aszúsodik, így a legtöbbször édes borként találkozunk vele. Ritkább a borvidéken, de már megjelentek az üde, korán szüretelt száraz muskotályok is.

A kövérszőlőből, a kabarból és a zétából – noha előfordul azért – ritkán készítenek fajtabort Tokajban. Mindháromnak az aszúknál van fontos szerepe, hiszen nem túl intenzív ízűek, így nem ugranak ki az aromáik egy házasított aszúból. Jó cukorgyűjtők, jól aszúsodnak a szemek, és a termőtalaj szempontjából sem kényesek.

Kikelet Lónyai Hárslevelű 2018

Akik ismerik a Franciaországból származó tarcali borász, Berecz Stéphanie borait, azok tudják, hogy évről évre olyan biztos kézzel nyúl a hárslevelűhöz, mint nagyon kevesen. Elegáns savú és maradék cukrú, virágos, komplex hárs borait mindig élmény kóstolni. Ebben a Lónyai-dűlőből származó tételben sárga húsú gyümölcsöket, fehér virágot, citrust és édesfűszereket érzünk. A feszes savak mellett a száraz borban a finom édes érzet szép egyensúlyban tartja a bort.

Füleky Mestervölgy Furmint 2017

Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta nevét a pincészet. A felújított birtokközpont a XVIII. századi barokk stílusú kúriával Bodrogkeresztúr központjában található. Ez a dűlős furmint kis tölgyfa hordóban erjedt és finomseprőn érlelődött hat hónapon át. Az őszibarackos, birses aromák mellett a hordófűszereket és vaníliát érezni. A 14%-os alkohol és némi maradék cukor mellé jólesik egy komolyabb étel, mondjuk szárnyassült vajas mártással vagy egy gazdag tejszínes-szalonnás tészta.

Tokaj Nobilis Kövérszőlő 2018 (édes)

A Bodrogkisfaludon élő Bárdos Sarolta édes fajtaborként palackozta a kövérszőlőt, így aki kíváncsi rá, hogy milyen, tőle megkóstolhatja. Érdemes is, hiszen nem sokan foglalkoznak önállóan a kövérszőlővel. A bor illatában körte és birsalmakompót uralkodik. Ízében a fűszeresség dominál, a gyümölcsök mellett mogyorót és mézet érezni. Lágy savak, kellemes édesség és kerek érzet jellemzik. Nem túlzó benne a cukor, így egy-két pohár simán lecsúszik belőle, akár valamilyen sós sajt és grissini mellé.

AZ ÜNNEP BORA: TOKAJI ASZÚ >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss