Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tokaji aszúban párolt libamájpástétom házi kaláccsal

60 perc
mester
átlagos
6 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A májat lebenyeire szedjük, óvatosan, éles késsel lehártyázzuk, kiszedjük a vénákat. Egy éjszakára tejbe áztatjuk és hűtőbe tesszük pihenni.
  2. Másnap kivesszük a májat a tejből, megtörölgetjük, egy tálba tesszük és ráöntjük a tokaji aszút és 4-5 órán át hagyjuk pihenni a hűtőben.
  3. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, majd szeletenként beletesszük a májat. Rétegenként sózzuk, borsozzuk, a májat úgy vágjuk, hogy teljesen kitöltse a formát. 
  4. A tetejét fedjük be sütőpapírral és súlyozzuk le egy-két konzervvel. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk egy órát, mielőtt a sütőbe tennénk. 
  5. A sütőt melegítsük elő 100 fokra. A pihentetés után vegyük le a súlyt és a sütőpapírt, fedjük le alufóliával a májat, tegyük egy magas falú tepsibe, öntsük fel a tepsit vízzel, úgy, hogy a májjal teli forma feléig érjen és tegyük a 100 fokos sütőbe kb. 80 percre.

  6. A sütési idő letelte után hagyjuk kihűlni a májat, majd ismét tegyük rá a sütőpapírt és a súlyokat és hagyjuk legalább egy éjszakán át, de lehetőség szerint még tovább a hűtőben préselődni. 

  7. A kalács elkészítése: a tejet meglangyosítjuk és a felét egy tálkába öntve, elkeverünk benne egy kávéskanálnyi cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és langyos helyen felfuttatjuk. 

  8. Közben a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet és cukrot, egy csipetnyi sót, a reszelt citrom héjat, a két tojássárgáját és a felfutott élesztőt és összegyúrjuk. Mikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a megolvasztott (nem meleg) vajat.  

  9. Az egészet jól kidolgozzuk rugalmas, fényes, nem túl kemény tésztává. Mikor a tészta kidolgozásával elkészültünk, egy tiszta ruhával letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük ez kb. 30 perc. 

  10. Miután megkelt, lisztezett deszkán finoman, laza mozdulatokkal átgyúrjuk, de arra vigyázzuk, hogy a tészta szerkezetét ne tegyük tönkre. Megformázzuk és sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába tesszük, legalábbis én így szoktam sütni, hogy a formáját megtartsa. 

  11. Sütés előtt 20-25 percig letakarva kelni hagyjuk. Addig a sütőt bekapcsoljuk és 190 fokra előmelegítjük. Mielőtt betennénk sülni, a tetejét lekenjük tojássárgájával, majd 180 fokon, 25-30 perc alatt, szép pirosas barnára sütjük. Miután a kalács megsült, rácsra téve hagyjuk hűlni. Tálaláskor, a kalácsot megpirítottuk, rászeleteltünk egy darab libamájat, a tetejére pedig egy kevés dijoni mustárral elkevert házi fügelekvárt kanalaztunk. 

Megjegyzés

A tokaji aszúban párolt libamáj a magyar konyha egyik emblematikus étele. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss