Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Gasztrokalandozások tokaji aszúval az ünnepi asztalnál

default user icon
MME
A tokaji aszú a terroir és a készítés módja miatt a világon egyedülálló bortípus. Érdemes megadni a módját, ha már felbontunk egy ilyen exkluzív palackot, a karácsonyi ünnepek pedig sok alkalmat kínálnak arra, hogy ezt az egyedi bort megkóstoljuk. A családi körben eltöltött étkezések, a tradicionális vagy éppen különleges receptek, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé remekül párosítható, akár előételhez, akár főételhez, és természetesen desszert mellé is.

Karácsonyi gasztrotippek

Egy palack aszúnak minden karácsonyi asztalon ott a helye. A tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén. Ugyan édes borról van szó, ám egyedi aromái és magas savtartalma miatt akár sós ételek mellé is kínálhatjuk. Ez a képessége igazán jól jön, hiszen így akár végigkísérheti az étkezéseket.

Már az előételeknél is szerephez juthat. Ha hízott kacsa- vagy libamájat választunk, akár szeletekben sütjük, kandírozott gyümölcsökkel körítve, akár pástétomnak készítjük el, lekvárral, chutney-val és brióssal kínáljuk, tökéletes hozzá egy pohár aszú. Ahogyan a sós, karakteres ízű kéksajt is remek választás. Egy csillagformával a pirítósból szúrjunk ki apróbb falatokat, kenjük meg roquefort-ból, stiltonból vagy gorgonzolából készült krémmel, és díszítsük aszalt gyümölcsökkel. A kimagozott datolyát is megtölthetjük vele, és körbetekerhetjük sós, hajszálvékonyra vágott serrano sonkával.

Még a főételek mellett is próbára tehetjük. Egy mandarinnal, mazsolával, friss kakukkfűvel töltött csirkéhez is passzol, pláne ha egy pohárral feláldozunk a sütéséhez is. Ugyanígy egy mangós kacsa vagy fürj mellé, amihez almát és grépfrútot illesztünk. Köretnek kínáljunk olyan zöldségeket, amik maguk is könnyen karamellizálódnak és kissé édesebbek, így szóba jöhet a sárgarépa, az édesburgonya vagy a sütőtök.

Ha teljesen eltérnénk a tradicionális, klasszikus főételektől a kínai konyha intenzív aromájú fogásaihoz, amelyek egyszerre lehetnek édesek és csípősek, szintén kínálhatunk aszút.

A fenti példák igazi gasztrokalandozások, de azért ne feledkezzünk meg a desszertekről sem. A klasszikus karácsonyi sütemények, így a bejgli, a zserbó, a mézeskalács, a gyümölcskenyér vagy a moszkauer mind-mind kiválóan párosíthatóak az aszúval. A nem hagyományos édességekkel is jól teljesít, legyen az egy elegáns francia crème brûlée vagy egy angolszász rusztikus pekándiós pite, de az olaszokat követve az sem szentségtörés, ha vin santo helyett egy pohár aszúba mártogatjuk a mandulás biscottit.

Látható, hogy az aszú milyen sokszínűen felhasználható a karácsonyi étkezések mellé, így érdemes idén venni egy palackkal belőle, biztos nem marad belőle egy korty sem az ünnepek végére. Például ebből a három aszúból:

Grand Tokaj Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013

A Tokaj Kereskedőház 2013-ban lépett új névvel, új arculattal és Áts Károly személyében új főborásszal a borfogyasztók elé. A Grand Tokaj a 70 hektár saját szőlőterület mellett integrátorként segíti a helyi gazdák munkáját, és több mint 1000 kistermelőtől vásárol fel szőlőt, hogy aztán bort készítsen belőle. A száraz bortól az aszúig minden kategóriában széles kínálatot vonultatnak fel. A 2013-as 5 puttonyos aszújuk számos elismerést nyert el az évek alatt. A barackos, mézes, édesfűszeres, vaníliás aromák mellett a kerek savak és a komoly struktúra szerkezetében is komplex borrá teszi.

Patricius Borház Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

A Tokaji borvidéken található Patricius Borház a Kékessy család tulajdonában áll. A felmenőik apai és anyai ágon már a XVIII. századtól ismert szőlőbirtokosok voltak. Tokaj első osztályú dűlőiben van 85 hektárjuk, a birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel, egy régi uradalmi présház átalakításával. Tradíció, érték, egyediség, egyensúly – erre törekszenek minden nap. Az aszújukra is ezek a szavak jellemzőek. Trópusi és aszalt sárga húsú gyümölcsök, grillázs, édesfűszerek érződnek, a korty gazdag és krémes, a citrusok frissítő lecsengésével.

Zsirai Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

2005-ben vásárolták az első szőlőterületeket, azóta Mádon, Tállyán, Tarcalon és Rátkán összesen 13 hektár szőlőterületet művelnek. Mádon található a birtok központja, a pince, a feldolgozó és egy vendégház is. A két lány, Kata és Petra három borvidék szőlőit és borait is igazgatja, Kata pár éve már mádi lakosként igazi hegyaljai lett. A tradicionális borok fontos szerepet játszanak a pincészet életében, az aszút a világ legjobb édes borának tartják. Ez a 2016-os aszú még fiatalnak számít, tele van sárga húsú gyümölcsökkel, fügével és fűszerekkel, mellettük karamelles és vaníliás jegyek édesítik a kortyot.

AZ ÜNNEP BORA: TOKAJI ASZÚ >>> 

MINDEN ÉTELHEZ PASSZOL, ÉS ÍZIG-VÉRIG MAGYAR - BEMUTATJUK A FURMINTOT! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss