8-10 l zöldségleves alaplé (vagy alaplé kocka, 3-4 darab)
A levesbetéhez:
3 db sárgarépa
1/2 fej karfiol vagy brokkoli vagy gomba
1 csomag rizstészta
Feltétnek:
bab
kukorica
kelbimbó
újhagyma
retek
tofu
mungóbabcsíra
Elkészítés
Az alapléhez a hagymákat és a gyömbér megpucoljuk, nagyobb darabokra vágjuk, majd a fűszerekkel (a fahéjt kivéve) együtt forró, száraz lábosba tessük. 3-5 percig pirítjuk őket így, majd olajat öntünk rá, így tovább pirítjuk még 1 percig. Ezután felöntjük alaplével (én mindig a legnagyobb, 14 literes lábasomat veszem elő ehhez, ugyanis annyira szereti a család, hogy pillanatok alatt elfogy, bármekkora adagot készítek), illetve ha lusták vagyunk vízzel, majd beleteszünk 3-4 leveskockát. Ilyenkor teszem hozzá a fahéjt és a szójaszószt, ha felforrt akkor ízlés szerint sózom.
1 órán át főzzük ezt az alaplevet, majd leszűrjük. A leszűrt alapléhez hozzátesszük főni a felkarikázott sárgarépát, a rózsáira szedett karfiolt és a kisebb darabokra vágott gombát. Majd még körülbelül fél órát főzzük, míg minden zöldség puha nem lesz.
Ezek után csak annyi dolgunk van, hogy tálaljunk: kezdésnek szedjünk egy jó nagy adag rizstésztát a levesestálba, szedjünk rá a levesből, hogy ellepje a tésztát, majd kedvünk szerint pakoljuk fel rá a feltéteket, akár egy jó pizzára!
Ha már unja a család a télen megszokott húslevest, akkor igazán érdemes kipróbálni ezt a különleges és könnyed levest, nagyon egyszerű és hihetetlenül finom! Garantáltan felmelegít. Én a már általam megszokott feltéteket írtam le, de bárki kénye-kedve szerint tehet rá bármit, amit úgy gondol. Jó étvágyat hozzá! - nxmate
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!